Progresul tehnologic înseamnă falimentul prezentului. Orice mare descoperire într-un anumit domeniu reprezintă dispariția a ceea ce există în prezent.

Se preconizează că mașinile electrice vor fi un lucru comun undeva prin 2030, iar la scurt timp, vor fi și cele autonome, ceea ce reprezintă falimentul motorului clasic, falimentul companiilor de petrol sau a companiilor de asigurari și automat a resursei umane care lucrează în aceste domenii.

Locuințele vor deveni smart, vor produce și stoca energie, ceea ce va însemna falimentul producatorilor de energie, în mare măsura.

În SUA, există un soft care oferă sfaturi juridice cu o precizie de 90% în câteva secunde, față de 70% și multe ore de studiu, în cazul oamenilor. Poate fi un lucru bun, până la un punct, fiindcă înlocuirea resursei umane, înseamnă tot faliment. Iar exemplele pot continua.

Este inevitabil și oricât am vrea ca progresul tehnologic să fie mai lent, acest lucru nu se va întâmpla. Din rațiuni strict economice și din cauza faptului că planeta are resurse limitate, dezumanizarea se produce inconștient, dar sigur. La un moment dat, omul va fi inutil, însă singurul lucru pe care tehnologia sau o inteligența artificială nu il vor putea face, este să “simta”. Simtind, vom fi mereu superiori și vom putea controla lucrurile.

Altfel, dacă ne lasam prada falsei impresii că tehnologia este totul, s-ar putea ca în scurt timp, progresul tehnologic să reprezinte și falimentul omenirii.

Silviu Dumitrescu

Leave a reply