București, 25 martie 2021Organizațiile semnatare au luat act de adoptarea proiectului de lege privind desființarea Secțieipentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), de cătreCamera Deputaților, și își exprimă profundul dezacord față de amendamentul care conferă super-imunități procurorilor șijudecătorilor.

Justiția poate fi făcută doar de către instanțe, nu și de organe administrative  precum Consiliul Superior al Magistraturii(CSM), care are un rol doar în domeniul răspunderiidisciplinare

Amendamentul oferă CSM-ului posibilitatea blocheze dosarela trimiterea în judecată cu un aviz negativ în prealabil  (i.e. drept de veto), aviz salvator exact pentru magistrații corupțiși certați cu legea. Trocul “super-imunitate” contra “desființareaSIIJ” este inadmisibil și încalcă principiul separației puterilor înstat.  

Dreptul de veto al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților este inacceptabil și va diminua mult încrederea înjustiție

Solicitarea noastră este se respecte programul de guvernarecare prevede desființarea necondiționată a SIIJ, nu o nouăimunitate pentru magistrați.

Semnatari:

Freedom House România

Expert Forum 

Centrul Român de Politici Europene

Societatea Timișoara

Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului

Asociația Valoare Plus

Asociația Centrul Syene pentru Educație

 Asociația Femeilor Românce din Italia

 

Persoană de contact:
Ștefan Josan
office@freedomhouse.ro
040314250583

Leave a reply