Silviu Dumitrescu, consilier local al localității Făget și director executiv al ADI GAZ EST, anunță, prin intermediul unei rețele de socializare, că, prin sprijinul CJ Timiș și prin intermediul ADI GAZ EST, zona Făget are pentru prima dată o șansă reală de a se conecta la rețeaua de gaze naturale, UAT-urile partenere în cadrul acestei inițiative fiind Orașul Făget și comunele Dumbrava, Traian Vuia, Mănăștiur, Bethausen, Balinț, Bara, Ohaba Lungă, Coșteiu, Bârna, Fârdea, Margina, Curtea, cărora se adaugă Consiliul Județean Timiș.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, face trista constatare că amânările și neonorarea promisiunilor electorale ar fi mai degrabă regula decât excepția în politica românească, lucru care poate ieși în evidență analizând amânarea sau chiar anularea proiectelor concrete și strategice ale județului Timiș în schimbul unor proiecte minore care nu ar aduce beneficii reale comunităților. „În această ordine de idei, sunt un om al proiectelor strategice, cu miză clară în dezvoltarea localităților noastre, chiar dacă orizontul de timp al realizării este unul amplu”, adaugă Alin Nica.

Un astfel de proiect, spune Nica, ar fi conectarea localităților din Timiș la rețeaua de transport a gazelor naturale, obiectiv asumat încă din Programul de Guvernare locală „Timișul la nivel european”.

Nica mărturisește că, din nefericire, în prezent, România s-ar situa la coada clasamentului european, doar una din trei gospodării fiind racordate la rețeaua de distribuție a gazelor naturale, motiv pentru care lucrează alături de echipa de CJT la un parteneriat între CJT și Transgaz prin care își propun stimularea racordării localităților la rețelele de distribuție a gazelor naturale.

Președintele CJT spune că, în realizarea acestui obiectiv, rolul celor 5 Asociații de dezvoltare intercomunitară (ADI Gaz) este esențial: „De aceea le vom revitaliza și, indiferent de culoarea politică, le vom sprijini să acceseze și să implementeze proiectele care vor crește confortul populației și vor spori eficiența energetică, cu păstrarea celor mai mici costuri. Astfel, vom face tot posibilul ca, în viitorul apropiat, timișenii să se bucure de confort termic la cele mai bune prețuri”, adaugă Nica.

Pentru următoarele luni, se propune demararea tuturor procedurilor necesare pentru obținerea conectării zonelor Deta și Sânnicolau Mare, zona Făget fiind următoarea pe listă. „Timișul beneficiază și de prezența conductei BRUA, care cu siguranță poate dinamiza conectarea localităților la sistemul de transport național al gazelor naturale, creând astfel perspectiva exploatării gazelor din Marea Neagră în interesul comunităților noastre”, spune Alin Nica.

Leave a reply