Home / Banat / Comisia Europeană salută aprobarea de către Parlamentul European a Mecanismului de redresare și reziliență

Comisia Europeană salută aprobarea de către Parlamentul European a Mecanismului de redresare și reziliență

Comisia Europeană salută votul de la data de 10 februarie, votul Parlamentului European, care confirmă acordul politic la care s-a ajuns în decembrie 2020 referitor la Regulamentul privind Mecanismul de redresare și reziliență, acest vot marcând un pas important în direcția punerii la dispoziția statelor membre a unor împrumuturi și granturi în valoare de 672,5 miliarde EUR în sprijinul reformelor și al investițiilor.

Mecanismul de redresare și reziliență este elementul central al Instrumentului de redresare al Uniunii Europene NextGenerationEU, planul menit să permită UE să iasă mai puternică din pandemia de COVID-19. Acest mecanism va avea un rol decisiv în a asigura redresarea Europei de pe urma impactului economic și social al pandemiei, o mai mare reziliență a economiilor și a societăților din UE și avansarea pe calea tranziției verzi și digitale.

Aprobarea Parlamentului European creează premisele pentru ca Mecanismul de redresare și reziliență să intre în vigoare în a doua jumătate a lunii februarie. Statele membre vor putea apoi să își prezinte în mod oficial planurile naționale de redresare și reziliență, urmând a fi evaluate de Comisie și adoptate de Consiliu. Planurile de redresare și reziliență prezintă reformele și proiectele de investiții publice care vor fi sprijinite de Mecanismul de redresare și reziliență. Comisia este deja angajată într-un dialog intens cu toate statele membre cu privire la elaborarea acestor planuri. De asemenea, o prefinanțare de 13 % din suma totală alocată statelor membre va fi pusă la dispoziție după aprobarea planurilor de redresare și reziliență, asigurându-se astfel faptul că fondurile oferite prin Mecanismul de redresare și reziliență vor ajunge cât mai curând posibil acolo unde este nevoie de ele.

 

Structura Mecanismului de redresare și reziliență este realizată în jurul a 6 axe principale: tranziția verde; transformarea digitală; coeziunea economică, productivitatea și competitivitatea; coeziunea socială și teritorială; reziliența sanitară, economică, socială și instituțională; politicile pentru generația următoare.

Se preconizează că Mecanismul va permite UE să își atingă până în 2050 obiectivul în materie de neutralitate climatică dat fiind faptul că un procent de cel puțin 37 % din sumele alocate pentru investiții și reforme în planurile naționale de redresare și reziliență ar trebui să fie dedicat obiectivelor climatice. De asemenea, se consideră că va permite avansarea pe calea tranziției digitale, creând totodată locuri de muncă și stimulând creșterea economică, cel puțin 20 % din sumele alocate pentru investiții și reforme din fiecare plan național fiind dedicate tranziției digitale.

De asemenea, Mecanismul va ajuta statele membre să răspundă în mod eficace provocărilor identificate în recomandările adresate fiecărei țări în cadrul semestrului european de coordonare a politicilor economice și sociale.

Consiliul urmează să aprobe în mod oficial acordul convenit, care urmează apoi să fie semnat de președintele Consiliului ECOFIN și de președintele Parlamentului European, regulamentul urmând a fi publicat în Jurnalul Oficial, intrând în vigoare în ziua următoare datei publicării. Comisia speră că toate aceste proceduri necesare vor fi finalizate la timp pentru ca Mecanismul de redresare și reziliență să poată intra în vigoare în a doua jumătate a lunii februarie.

 

Președinta Ursula von der Leyen declară că este esențială învingerea virusului cu ajutorul vaccinurilor, având în același timp datoria de a ajuta cetățenii, întreprinderile și comunitățile să iasă din criza economică. Aceasta susține că Mecanismul de redresare și reziliență va mobiliza 672,5 miliarde EUR în acest scop, prin investiții care vor sprijini tranziția verde și transformarea digitală a Europei, precum și reziliența sa pe termen lung, în beneficiul tuturor. Ursula von der Leyen salută votul pozitiv al Parlamentului European, acesta reprezentând un pas important în direcția activării Mecanismului de redresare și reziliență.

 

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor declară că acest mecanism oferă țărilor UE șansa unică de a-și reconstrui și regândi economiile astfel încât să fie pregătite pentru lumea de după pandemia de COVID. Acesta vede mecanismul ca o ocazie de a consolida reziliența Europei și de a îmbrățișa un viitor mai digital și mai ecologic. Pentru aceasta, mărturisește Dombrovskis, este nevoie de investiții și reforme adecvate. „Pentru a se redresa în urma crizei și a face față provocărilor secolului 21, statele membre ar trebui să profite de oportunitățile oferite de finanțarea furnizată de Mecanismul de redresare și reziliență pentru a elimina blocajele din economiile lor și a insufla un nou elan unor politici și practici învechite. Îndemnăm statele membre să colaboreze în continuare strâns cu Comisia pentru a elabora planuri solide și credibile de redresare și reziliență, astfel încât să putem pune la dispoziție fondurile cât mai curând posibil. Mulțumesc Parlamentului European pentru sprijinul acordat și pentru rapiditatea cu care a aprobat Mecanismul de redresare și reziliență.”, adaugă Dombrovskis.

 

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie declară că, votul din 10 februarie din Parlamentul European aduce cu un pas mai aproape momentul intrării în vigoare a Mecanismului de redresare și reziliență. „Sub șocul teribil al pandemiei, Europa a făcut un pas istoric înainte. Am făcut un lucru care era de neconceput acum nici un an: am creat un instrument comun, finanțat prin emisiunea comună de titluri de datorie, care urmărește atingerea unui obiectiv comun. Timp de mai multe luni, Comisia a colaborat intens cu guvernele naționale, acompaniindu-le în procesul de elaborare a planurilor de redresare și reziliență. Acum trebuie cu toții să ne intensificăm eforturile și să ne asigurăm că profităm de această ocazie unică pentru a ne transforma economiile, spre binele comun al tuturor europenilor.”, adaugă Paolo Gentiloni.

About editor editor

Check Also

Accident rutier pe Calea Sever Bocu din Timișoara

Astăzi, 16.04.2021, in jurul  orei 16:42, autoritățile din Timișoara  au fost solicitate să intervină la …

Lasă un răspuns