Carantina nu a fost ridicată din 1 decembrie în municipiile Alba Iulia, Blaj şi comuna Ciugud, chiar dacă iniţial autorităţile aprobaseră o decizie în acest sens. Autorităţile au revenit asupra hotărârii şi au dispus prelungirea carantinei cu încă 7 zile, deoarece în aceste localităţi rata de incidenţă a rămas ridicată.

”În data de 30.11.2020, Comitetul judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în şedinţa extraordinară a aprobat prin HCJSU nr. 79 mai multe măsuri restrictive pentru localităţile cu incidenţă crescută  (Albă Iulia, Blaj, Sebeş, Ocnă Mureş, Abrud, Ocnă Mureş, Teiuş, Almasu Mare, Berghin, Calnic, Ciugud, Craciunelu de Jos, Gardă de Sus, Noslac, Rimetea, Roşia Montană, Sancel, Santimbru, Sasciori şi Sugag) în acord cu HG nr. 967/2020-privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14.11.2020.  Având în vedere Avizele transmise în data de 30.11.2020, respectiv recomandările INSP referitor la faptul că „măsura carantinarii nu şi-a atins scopul” la nivelul CJSU Alba s-a luat decizia reanalizării aspectelor sesizate şi  supunerea la vot a propunerii de prelungire cu 7 zile a măsurii de instituire a carantinei pentru UAT-urile cu incidentă mare, respectiv Blaj, Alba Iulia şi Ciugud”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Alba.

Municipiile Alba Iulia, Blaj şi Sebeş, precum şi oraşele Abrud şi Cugir şi comuna Ciugud s-au aflat în carantină pentru 14 zile, începând din 17 noiembrie până în 30 noiembrie inclusiv. Ieri, CJSU Alba a decis neprelungirea carantinei, dar optica autorităţilor s-a schimbat după numai câteva ore. Având în vedere recomandările INSP referitor la faptul că „măsura carantinării nu şi-a atins scopul”, la nivelul CJSU Alba s-a luat decizia reanalizării aspectelor sesizate şi supunerea la vot a propunerii de prelungire cu 7 zile a măsurii de instituire a carantinei pentru UAT-urile cu incidenţă mare, respectiv Blaj, Alba Iulia şi Ciugud.

„Această decizie de reanalizare are la bază inclusiv faptul că în municipiul Alba Iulia este preconizată o afluenţă mare de public ocazionată de sărbătorirea Zilei Naţionale a României, fapt ce ar reprezenta un element de risc suplimentar de infectare cu noul coronavirus atât pentru locuitorii UAT-urilor vizate cât şi pentru persoanele care vin din alte localităţi”, se subliniază într-un comunicat de presă.

În cele din urmă, s-a luat hotărârea de prelungire cu 7 zile a carantinei pentru Alba Iulia, Blaj şi Ciugud, măsură luată cu scopul de protecţie a populaţiei, precum şi de atenuare a impactului asupra sistemului sanitar, dar şi pentru continuarea trendului descendent înregistrat din perioada de carantină până la atingerea unui nivel de risc acceptabil.

sursa foto: resboiu.ro

Leave a reply