Tragedia de la Beirut, care a impresionat o lume întreagă, a reprezentat un semnal de alarmă şi pentru autorităţile din România. Specialiştii în domeniu au pornit în căutarea azotatului de amoniu, care, depozitat neconform, poate deveni o veritabilă bombă cu ceas. Iar căutările au scos în evidenţă că şi Caraş-Severinul se confruntă cu o posibilă situaţie de risc, la Oraviţa. În cursul unui control efectuat în colaborare cu Garda de Mediu, polițiștii de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Caraș-Severin au descoperit 216 tone de îngrășământ chimic, compus din azotat de amoniu și calciu, ambalate în saci de câte 600 kg, precum și 152 de tone de îngrășământ chimic compus din azot, fosfor, potasiu și sulf, ambalate în saci de 1000 kg fiecare, depozitate necorespunzător în aer liber.

„De asemenea, la aceeași societate comercială a fost găsit un recipient de plastic, de 5 litri, care conținea un produs fungicid, devenit deșeu, cu termenul de valabilitate expirat. În urma verificării modului de depozitare a deșeurilor periculoase, s-a constatat că acestea erau depozitate într-un spațiu deschis, neacoperit, neîngrădit și neasigurat, fiind neconform cu normele legale în vigoare, prevăzute de Ordonanța de Urgență nr.195 din 2005 privind protecția mediului. Întreaga cantitate de produse chimice a fost indisponibilizată, până la finalizarea cercetărilor”, se mai arată în comunicatul poliţiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice, numai ambalate în locuri protejate, și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri, iar polițiștii continuă cercetările.

La nivelul întregii ţări, polițiștii de la Direcţia Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat controale la agenţii economici care lucrează cu azotat de amoniu, în urma verificărilor fiind indisponibilizate peste 8000 de tone.

Comunicatul include şi informații suplimentare despre temutul azotat de amoniu:

Azotatul de amoniu este o substanță chimică obținut din amoniac și acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă. Este utilizat majoritar în agricultură, sub formă de îngrăşământ granulat, folosit pentru fertilizarea în câmp deschis, a culturilor agricole.

Azotatul de amoniu este clasificat de Regulamentul CE nr. 1272, privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor, ca substanță din Categoria 3, solid, oxidant, identificat cu fraza de pericol H272- poate agrava un incendiu, oxidant și fraza de pericol H 319 – provoacă o iritare gravă a ochilor (produsul nefiind periculos, dacă este manipulat corect).

Azotatul de amoniu se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă și oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanțe organice, reacția de descompunere devine explozivă.

Conform fișei de siguranță, oxizii de azot, degajați la descompunerea azotatului de amoniu, sunt extrem de toxici. Conform prevederilor Legii nr. 49/2018, privind regimul precursorilor de explozivi, din cauza proprietăților explozive (în anumite condiții), azotatul de amoniu este clasificat ca și precursor de exploziv pentru care există obligația raportării furturilor, pierderilor sau disparițiilor semnificative.

foto: politiaromana.ro

Leave a reply