Desfăşurarea Ligii a II-a de fotbal pe două serii, stabilite pe criteriul geografic. Asta este, în esenţă, propunerea clubului ASU Politehnica Timişoara, care şi-a prezentat săptămâna aceasta poziţia în legătură cu viitorul sezon al eşalonului secund. Într-o conferinţă de presă, reprezentanţii Asociaţiei Suporterilor Timişoreni “Druckeria” în board-ul de conducere al clubului au prezentat propunerea Politehnicii în privinţa formatului următorului sezon competiţional, în contextul epidemiologic actual. Reprezentanţii clubului au vorbit despre numeroasele probleme conexe cauzate de pandemie, inclusiv cele de ordin financiar. Alb-violeții propun revenirea temporară la o împărțire geografică pe două serii, care ar micșora numărul de meciuri și, foarte important, ar diminua cheltuielile cluburilor.

Cristian Romoniță, vicepreședinte al Druckeria și unul dintre sponsorii principali ai echipei, susţine că,  din cauza pandemiei, veniturile grupării timişorene se vor diminua cu 50 de procente. De asemenea, obligaţia efectuării testărilor pentru întreg lotul de jucători și staff-ul conex va forța echipele la cheltuieli suplimentare.

„În continuare ne susţinem poziţia, cel puţin pentru sezonul viitor, de a fi două serii în Liga 2. Tocmai din această perspectivă, din ceea ce am văzut că s-a intâmplat. Se estimează acum 21 de echipe, iar campionatul ar urma să înceapă pe 29 august. Teoretic, trebuie să se termine în jur de 20 mai, pentru că începe EURO la anul. Vor fi foarte multe meciuri, date strânse… Toate astea fără spectatori. Ne dorim două serii din două perspective. O dată, foarte important pentru noi, suntem echipa suporterilor şi suntem în primul rând aici pentru suporteri. Fotbalul fără suporteri e o competiţie, acolo, doar de formă. În al doilea rând suntem susţinuţi de suporteri şi în tribune şi financiar. Am făcut nişte calcule analizând bugetul de anul trecut. Lipsa spectatorilor ne scade bugetul cu 34% aproximativ în sezonul următor, şi trebuie să coroborăm acest aspect cu faptul că o parte din sponsorizări s-au diluat. Avem sponsori care au fost afectaţi de pandemie şi nu mai au aceleaşi venituri. Ajungem la un minus de aproximativ 50%. Toate astea, coroborate cu o lipsă de predictibilitate. Nu că nu am şti să facem un buget de cheltuieli, o facem de opt ani!”, a declarat Cristian Romoniţă.

“Cerem serii pe criterii geografice şi stabilirea unui regulament clar. Să prevadă ce se întamplă când nu se poate disputa un meci. Să nu mai existe compromisuri, cum s-au făcut la Liga I.  Am făcut şi o simulare cum ar putea arăta cele două serii. Într-o singură serie sunt şanse ca mai multe echipe să se retragă. Fiind vorba de 40 de etape cel puţin, dacă ar fi două serii sunt şanse mai mari ca toate echipele să încheie competiţia pe teren. Dacă se începe în 29 august-1 septembrie, noi am luat legătura cu mai multe cluburi şi vom face o cerere către celelalte cluburi şi către FRF pentru o Ligă secundă cu două serii… Cel mai bine ar fi să se voteze. La fel cum s-a votat la Liga I creşterea numărului de la 14 la 16, la fel, ar fi democratic, în situaţia actuală de pandemie, ca cele 21 de echipe să voteze sistemul pe care-l vor. Toată lumea trebuie să se gândească şi la cheltuieli”, a spus şi Dinu Negriu, un alt reprezentant al „Druckeriei”.

Politehnica Timişoara anunţă că va propune oficial celorlaltor cluburi din Liga 2 şi Federaţiei Române de Fotbal, trecerea temporară la un format de criză, cu două serii şi disputarea jocurilor în sistemul clasic, tur-retur, fără play-off şi play out. Alb-violeţii au prezentat şi o propunere concretă privind componenţele celor două serii, cu precizarea că rămân deschişi altor propuneri şi dezbateri pe această temă. Iată varianta Politehnicii:

Seria I (est): Turris-Oltul Turnu Măgurele, Petrolul Ploiești, Rapid București, Metaloglobus București, Dunărea Călărași, Gloria Buzău, Farul Constanța, Concordia Chiajna, Unirea Slobozia, Aerostar Bacău;

Seria a II-a (vest): CS Mioveni/Chindia Târgoviște, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Politehnica Timişoara, Ripensia Timișoara, „U” Cluj-Napoca, CSM Reșița, Csikszereda Miercurea Ciuc, Pandurii Târgu Jiu, FC U Craiova 1948, CSM Slatina, ACSF Comuna Recea.

foto: facebook Politehnica Timisoara

Leave a reply