Arhivă

Reşiţa şi Banatul de Munte pot redeveni poli ai industriei creative! Premisele au fost create printr-un ambiţios proiect al Universităţii clujene “Babeş-Bolyai”

Cu ajutorul și experiența celei mai mari și mai performante comunități academice din țară — cea a Universităţii clujene Babeş-Bolyai — Reșița și regiunea Banatului de Munte pot reveni în avangarda industriei creative! Aflat de acum sub “umbrela” Universităţii clujene, învăţământul superior reşiţean va beneficia şi de proiectele lansate de colegii clujeni. Unul dintre acestea este Proiectul „SMART InfoBioNano4Health&Innovation” propus de UBB în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca. Planificat cu un buget de 45 milioane de euro, proiectul a ocupat primul loc în competiția pentru definirea specializării inteligente RIS3 în regiunea Nord-Vest. Scopul competiției a fost acela de a identifica specializarea inteligentă şi de a o sprijini pentru a fi implementată cu succes în perioada 2021-2027.

 Concret, UBB va dezvolta o structură academică magnet – Plaforma UBB STEM+: InfoBioNano4Health –, în logica specializării inteligente, care să funcționeze ca o platformă cu posibilitatea de extindere în logica rețelelor (networks) în Cluj-Napoca, Transilvania, România și chiar la nivelul Uniunii Europene (UE). Platforma va fi integrată bidirecțional cu mediul socio-economic, constituind un pol de competitivitate paneuropean, cu impact benefic la nivel local, regional, național și internațional. InfoBioNano4Health reprezintă domeniile în care UBB are avantaje competitive, confirmate prin poziționări foarte bune în rankingurile internaționale. Graţie conlucrării pe linie universitară cu colegii clujeni, Reşiţa va beneficia şi ea de avantajele acestui amplu proiect, spune profesorul Cristian Chioncel, prorectorul instituţiei de învăţământ superior din urbea de pe Bârzava.

Un nou proiect de impact a fost câştigat de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca: în colaborare cu administraţia publică locală clujeană, această universitate de prestigiu îşi propune să transforme centrele universitare aflate sub umbrela UBB în veritabili poli de dezvoltare pentru regiunile în care se află. Vorbim de o dezvoltare pe o direcţie de înaltă calificare, care implică specializarea inteligentă. Proiectul vizează atragerea de investiţii în domeniul cunoaşterii, ceea ce înseamnă partea de programare, de informatică, şi modul în care acestea vor putea aduce o creştere a calităţii vieţii. Vorbind despre digitalizare, ultimele luni au demonstrat cu prisosinţă că tot ceea ce înseamnă digitalizare nu reprezintă un moft, ci a devenit o necesitate. Pe de altă parte, existenţa unor centre universitare în care se formează viitorii specialişti care nu doar ştiu să utilizeze aceste tehnologii, ci, din contră, pun umărul la conceperea, elaborarea şi dezvoltarea lor, fac din aceste centre universitare zone de interes. Şi, iată că, din acest punct de vedere, Reşiţa şi judeţul Caraş-Severin au de câştigat din această asociere pe care universitatea reşiţeană o are cu cea mai puternică şi mai prestigioasă universitate din ţară. Toate aceste avantaje le vor avea direct şi nemijlocit studenţii, începând din următorul an universitar, precum şi întreaga comunitate pentru care formăm aceşti specialişti, în perspectiva unui viitor mai bun”, a declarat Cristian Chioncel, prorectorul UEM.

 “UBB este unul dintre actorii academici din țară capabili nu doar să disemineze eficient cunoșterea generată de altii (prin educație de calitate) și să o utilizeze pragmatic (prin transfer creativ către societate/mediul socio-economic), ci și să genereze cunoaștere de excelență cu avantaje competitive. Așadar, UBB are forța și datoria de a genera un pol academic paneuropean în Cluj-Napoca, concentrându-și resursele academice proprii în logica STEM+ și conectându-le apoi cu alte zone academice și socio-economice (inclusiv în extensiile UBB). Într-adevăr, prin acest proiect UBB va crea un pol academic cu anvergură paneuropeană focalizat pe InfoBioNano4Health, incluzând și industrii creative, cu impact pozitiv asupra competitivității Clujului, a Transilvaniei, a țării și a UE”, afirmă la rândul său rectorul UBB, prof. Daniel David.

Reamintim că Senatul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a aprobat în luna iunie absorbția Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, demers inițiat de UEMR la începutul anului universitar curent și validat de structurile colective de conducere. Motivația acestui demers a fost dată de contextul evoluțiilor actuale din spațiul românesc și european al învățământului superior pentru promovarea calității, creșterea eficienței activității didactice și de cercetare, precum și a vizibilității internaționale.

În urma fuziunii prin absorbţie, UEMR va deveni Centrul Universitar UBB din Reşiţa. La nivelul Ministerului Educației și Cercetării urmează ca fuziunea să fie formalizată prin parcurgerea etapelor prevăzute de legislația națională.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts