Home / Banat / De ce ţi-e frică nu scapi. „Pohta” lui Simonis a fost aprobată în Senat, ne pregătim să celebrăm Ziua Banatului la 12 august

De ce ţi-e frică nu scapi. „Pohta” lui Simonis a fost aprobată în Senat, ne pregătim să celebrăm Ziua Banatului la 12 august

12 august, o dată despre care nimeni nu ştia nimic deosebit până mai ieri, ar putea deveni oficial Ziua Banatului. Năstruşnica propunere a deputatului PSD Alfred Simonis a fost adoptată zilele trecute de Senatul României, care s-a exprimat în favoarea proiectului cu 101 voturi „pentru” şi 27 de abţineri.

„Din dorinţa de a aduce în lumină istoria, valorile sociale şi politice, precum şi lupta înaintaşilor noştri, vă supunem spre dezbatere şi adoptare propunerea legislativă privind instituirea zilei de 12 august ca zi de sărbătoare a Banatului, una din străvechile regiuni ale României”, se arată în expunerea de motive a proiectului, iar vajnicii legiuitori din Senat, însufleţiţi de această patriotică frază, s-au grăbit să îmbrăţişeze ideea care i-a trecut prin cap liderului social-democrat din Camera Deputaţilor.

Simonis a explicat că, la 12 august 1919, prefectul de atunci al Timişului, Aurel Cosma, a emis un apel în care sublinia că autorităţile din subordinea sa preluaseră în administraţie românească acest judeţ şi oraşul Timişoara, iar locuitorii Banatului românesc intraseră sub jurisdicţia României. „Autorităţile statului urmau să facă uz de toate mijloacele pentru a asigura liniştea şi pacea socială în regiune. Din acea zi, administraţia românească a Banatului promisese că va conduce ţinând seamă de iubirea de dreptate imparţială faţă de toţi fără deosebire de religie, naţionalitate şi treaptă socială”.

Vă reamintim că în primăvara lui 2016, acelaşi Senat a aprobat proiectul legislativ care stabilea Ziua Banatului pe 21 iulie — un moment de referinţă pentru întregul Banat: în urmă cu 302 ani, la data de 21 iulie 1718, se semna Pacea de la Passarowitz, care consfinţea trecerea Banatului sub autoritatea Casei de Habsburg. Înlăturarea stăpânirii otomane a reprezentat practic momentul de renaştere a Banatului, care devenea din nou o provincie europeană şi creştină, iar măsurile luate ulterior de noua administraţie au reconstruit aproape de la zero o regiune sărăcită şi depopulată.

Dar această dată foarte importantă pentru întreg Banatul istoric — un moment ce putea fi celebrat la unison de toţi cei care îşi spun bănăţeni, indiferent de naţionalitate sau de ţara în care au fost aruncaţi de cutremurele Istoriei — nu a fost suficient de bună pentru Alfred Simonis, care a ţinut morţiş să transforme Ziua Banatului într-o sărbătoare exclusiv românească. Şi, cum în istoria Banatului sunt puţine momente legate doar de istoria României, s-a ajuns la data de 12 august, care nu spune nimic bănăţenilor.

Adoptat în Senat, proiectul lui Alfred Simonis urmeaza să ajungă la Camera Deputaţilor, for decizional. Dar nu ne îndoim că ideile patriotice ale deputatului PSD de Timiş vor triumfa şi acolo. „Un proiect trăsnit”, aprecia recent istoricul reşiţean Mircea Rusnac, primul care a atras atenţia asupra iniţiativei lui Alfred Simonis. Acelaşi istoric i-a adresat acum parlamentarului cu idei o întrebare justificată: va fi ilegal să celebrăm Ziua Banatului pe 21 iulie? Răspunsul a fost că nu, Ziua Banatului poate fi sărbătorită, ca iniţiativă privată, la 21 iulie, dar autorităţile o vor marca la 12 august. Aşadar, 21 iulie poate fi celebrată în continuare de bănăţenii de pretutindeni, lucru care sperăm şi ne dorim să se întâmple.

About editor editor

Check Also

„Cupa prieteniei ! ” – fotbal fete la Liceul Tehnologic Berzovia

Astăzi, 09.06.2021, la Liceul Tehnologic Berzovia a avut loc un turneu de fotbal destinat fetelor …

Lasă un răspuns