Arhivă

În căutarea formei pierdute. Tinerele speranţe ale gimnasticii româneşti au reluat pregătirile la Reşiţa

Închis la mijlocul lunii martie din cauza pandemiei, Centrul naţional olimpic de pregătire a gimnaştilor juniori de la Reşiţa şi-a redeschis săptămâna aceasta porţile. Cei mai talentaţi 16 juniori ai României se pregătesc începând de luni sub îndrumarea colectivului tehnic coordonat de Adrian Meleancă şi supervizat de Dan Grecu. Principalul obiectiv al juniorilor de top este acum recuperarea formei pierdute după atâtea luni de pauză. Din punct de vedere competiţional, singura mare provocare de anul acesta va fi probabil Campionatul European programat în decembrie la Baku.

“Cu bunăvoința tuturor factorilor implicați am putut să dăm drumul la pregătire. E mare lucru că am reuşit să revenim în sală, desigur, păstrând regulile. Avem un regulament impus de Federație, dar şi unul făcut de noi, de așa natură încât să evităm orice problemă. Toți componenții lotului olimpic de juniori, inclusiv antrenorii, am făcut testul și suntem în regulă. Sperăm să rămânem aşa. Băieții merg toți la masă împreună şi se întorc împreună la cămin, nu merg în magazine, în aglomeraţii; încercăm să menținem cât putem de mult această stare bună. Și adversarii noștri au început pregătirea, poate un pic înaintea noastră, dar asta nu contează. Important este să vedem dacă se vor organiza Campionatele Europene în decembrie. De asemenea, vom vedea dacă înaintea acestor Europene se vor organiza Campionatele Naționale, care ar reprezenta o utilă verificare înainte de competiția europeană”, a spus fostul mare campion Dan Grecu.

Lugojeanul Dan Meleancă, antrenorul coordonator al lotului olimpic de juniori, speră ca tinerii gimnaşti să revină cât mai repede la forma avută înaintea suspendării activităţii: “Am fi dorit să revenim un pic mai repede, dar totuși este bine că ne-am apucat de treabă. Luăm lucrurile treptat și sperăm ca băieții să reintre în formă. Cei 16 sportivi provin de la cluburile din Reșița, Lugoj, Timișoara, Buzău, Steaua, Dinamo și Bistrița. Câțiva dintre sportivi, cei șase aleși de colectivul tehnic, au efectuat deja un stagiu de pregătire la Izvorani. Desigur, aceștia șase nu sunt bătuți în cuie, echipa se poate schimba. Unii dintre sportivii de la lot s-au mai antrenat pe la cluburi, iar pentru alţii acestea sunt primele antrenamente de după pandemie.”

Din colectivul tehnic al centrului face parte în continuare antrenorul reşiţean Robert Bălan, care salută revenirea vârfurilor gimnasticii juvenile masculine în urbea de pe Bârzava.

“Cu gimnaştii de performanță de la Clubul Sportiv Școlar și de la Clubul Sportiv Municipal Reșița am început ceva mai devreme pregătirea, și se vede diferența între copiii care au avut posibilitatea să intre în sală şi cei care intră abia acum. Cei care se pregătesc pentru Europene au fost două săptămâni la Izvorani. Până în luna decembrie cred că vom fi în grafic cu pregătirea. Am luat toate măsurile împotriva coronavirusului, sala de gimnastică este foarte mare, ne antrenăm doar noi, cei de la lot, și câțiva sportivi de la club, nu sunt probleme legate de spațiu. Din câte știm noi, săptămâna viitoare, pe 27 iulie, vor fi alegeri la Federația Română de Gimnastică, probabil atunci se va discuta şi despre eventuale competiţii interne. Încă nu este nimic stabilit, dar în plan ar fi o competiție în octombrie sau noiembrie, înainte de Campionatul European, care nici el nu este 100% sigur. Dacă se va organiza Campionatul European, sperăm că sportivii noștri se vor prezenta onorabil, deoarece situația nu este una simplă, nu e uşor să reintrăm în formă după atâtea luni de pauză. Toată activitatea pe care o desfăşurăm acum în sala de gimnastică se datorează și celor de la Primăria Reșița care ne-au ajutat cu cazarea, celor de la Inspectoratul Județean Școlar, care ne-au ajutat cu sala și, nu în ultimul rând, mulțumim CSS și CSM Reșița, care și ei au fost alături de noi în această perioadă”, a declarat antrenorul Robert Bălan.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts