Deputatul Luminița Jivan, președintele PSD Caraș-Severin, se leagă de decizia Curțîi Constituționale pentru a critică, din nou, referendumul declanșat de către președintele Klaus Iohannis.

Pe 26 mai deputatul a refuzat să voteze pentru referendum, votând doar pentru Parlamentul European. ”Unanimitatea prin care s-a luat decizia CCR exclude orice partizanat politic în evaluarea situației , nu CCR este de vină pentru că Iohannis a formulat întrebări neconstituționale. Iohannis i-a înșelat pe români cerându-le să vină să voteze ceva inaplicabil , era strict datoria lui să se asigure că referendumul poate avea o finalitate în cadrul constituțional existent, de aceea opoziția dă vină pe CCR pentru a masca incompetența lui Iohannis , este cea mai mare înșelătorie a românilor care au fost chemați la vot că să susțină ceva ce nu poate fi aplicat , prin urmare românii au venit cu bună credință să voteze un regim mai aspru împotriva corupției , era datoria lui Iohannis să le spună ce se poate și ce nu se poate face în actualul cadru constituțional”.

Și opoziția, mai exact USR, este criticată de către deputatul partidului de guvernământ: ”La fel procedează din păcate și USR care îi amăgește în continuare pe români că va desființa pensiile speciale , deși acest lucru este inaplicabil din cauza limitelor constituționale și a deciziilor CEDO . Impozitarea propusă de PSD este singură soluție viabilă . PSD a spus de la început că toată răspunderea pentru finalitatea și constituționalitatea celor 2 întrebări aparține exclusiv președintelui Iohannis întrucât acesta este singurul care poate convoca referendum național consultativ , el stabilește tot , deci eșecul este numai și numai vină lui!”

”Până la urmă , CCR nu a contestat votul exprimat de români , nu s-a pronunțat împotriva referendumului din 26 Iulie , acel referendum a fost validat de CCR , însă CCR s-a pronunțat asupra unui alt referendum de revizuire a Constituției care încă nu a avut loc și care trebuie să se desfășoare în limite constituționale . De ce este nevoie de un filtru constituțional care să decidă după ce milioane de români se pronunța prin referendum ? Foarte simplu, pentru că este o formă de apărare a democrației împotriva unor acțiuni populiste ale președintelui . Unanimitatea cu care s-a luat decizia inclusiv cu votul judecătorului numit de Iohannis exclude practic orice partizanat politic ale acestei evaluării de constituționalitate , nu CCR a stabilit întrebările , iar CCR nu se putea pronunța înainte de referendumul consultativ din câteva motive, de exemplu: legea nu permite CCR să se pronunțe înainte de referendumul consultativ asupra Conținutului întrebărilor propuse de președinte , CCR nu poate acordă consultanță decidenților politici și nu era obligatoriu că întrebările formulate de președinte să conducă la o revizuire a Constituției , iar într-o astfel de situație nu ar fi fost nevoie de evaluarea CCR, de exemplu referendumul consultativ privind reducerea numărului de parlamentari nu implică o revizuire a Constituției , iar avizul CCR nu era necesar” mai spune Jivan.

Acest text este un advertorial

Leave a reply