Home / Caraş-Severin / ANI: 19 aleşi locali aflaţi în conflict de interese şi avere nejustificată. Parchetul, sesizat

ANI: 19 aleşi locali aflaţi în conflict de interese şi avere nejustificată. Parchetul, sesizat

Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflict de interese de natură administrativă și avere nejustificată în cazul a 19 foști și actuali aleși locali. Într-unul dintre cazuri, ANI a sesizat Parchetul.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a găsit 19 foşti şi actuali aleşi locali, printre care se află consilieri locali şi judeţeni, dar şi primari, care au încălcat prevederile legii administraţiei publice locale, statutul aleşilor locali şi legea care asigură transparenţa în exercitarea demnităților publice, transmite instituția, într-un comunicat remis marţi MEDIAFAX.

19 foşti şi actuali aleşi locali din Alba, Arad, Argeş, Bacău, Botoşani, Bistriţa Năsăud, Cluj, Cluj, Constanţa. Caraş-Severin, Iaşi, Girugiu, Harghita, Nemţ, Prahova, Satu-Mare şi Sibiu sunt acuzaţi de ANI de conflict de interese, de emiterea de acte administrative care au produs beneficii aleşilor locali care le-au emis sau rudelor acestora şi de deţinerea unor funcţii aflate în incompatibilitate cu condiţia de ales local.

Potrivit sursei citate, este vorba despre:

– Dionisie Dumitraşcu, consilier judeţean în cadrul Consiliului Județean Neamț, aflat în incompatibilitate. În perioada deţinerii mandatelor de consilier județean (2012 – 2016 și 2016 – 2020), au fost încheiate contracte și note de comandă de prestări de servicii între Consiliul Județean Neamț și o societate comercială în cadrul căreia Consiliul este acționar majoritar, iar acesta deține funcție de conducere.

– Simona Drăghincescu, consilier judeţean în cadrul Consiliului Județean Brăila, aflată, de asemenea, în incompatibilitate. Începând cu data de 10 iunie 2017, aceasta exercită simultan funcția de consilier județean și pe cea de director general adjunct la Regia Autonomă „Administrația Zonei Libere Brăila”, aflată sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Brăila.

– Maria Cotenescu, consilier judeţean în cadrul Consiliului Județean Argeș și fost consilier local în cadrul Consiliului Local al municipiului Câmpulung, aflată în incompatibilitate. În perioada exercitării mandatului de consilier județean (2016 – 2020), o societate comercială la care persoana evaluată deține calitatea de asociat și funcția de administrator a încheiat două contracte de furnizare în valoare totală de 105.070 lei cu Spitalul de Psihiatrie Sf. Maria Vedea aflat sub autoritatea Consiliului Județean Argeș.

– Vasile Sălătioan, consilier judeţean în cadrul Consiliului Județean Cluj, aflat în incompatibilitate. În perioada exercitării mandatelor de consilier județean (2012 – 2016 și 2016 –2020), o societate comercială la care consilierul deține funcția de șef birou/serviciu financiar – contabil a încheiat 6 contracte comerciale de prestări servicii/executare lucrări/furnizare produse cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.

– Marin Mototolea, primar al comunei Valea Dragului, din județul Giurgiu, aflat în incompatibilitate şi pentru care inspectorii ANI au sesizat Parchetul. În perioada iulie 2014 – septembrie 2017, simultan cu exercitarea funcției de primar a desfășurat activități remunerate în cadrul unei societăți comerciale. Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu, pentru cercetări cu privire la săvârșirea unor infracţiuni de evaziune fiscală.

– Viorel Mitea Roşca, primar al comunei Brebu, din judeţul Caraș-Severin, aflat în conflict de interese administrativ. În calitate de primar (mandatul 2012 – 2016 și 2016 – 2020) a semnat 2 dispoziții, în urma cărora soția acestuia a obținut un avantaj patrimonial.

– Ioan Florin Burlacu, primar al comunei Pir, din județul Satu Mare, aflat în incompatibilitate. Începând cu data de 19 iunie 2012, Burlacu este şi primar şi comerciant, încălcând, astfel prevederile legii.

– Gheorghe Cenuşăm, fost primar al comunei Dumbrăveni, din județul Constanța, aflat în incompatibilitate. În perioada 21 iunie 2012 – 22 iunie 2016 a fost şi primar şi a desfăşurat şi activităţi ca persoană fizică autorizată, încălcând astfel prevederile legii.

– Felician Mihai Gherăescu, viceprimar cu atribuții de primar al comunei Oțeleni, din județul Iași şi consilier local, aflat în conflict de interese administrativ. În calitate de consilier local (mandatul 2016 – 2020), a votat adoptarea Hotărârii Consiliului Local din 23 iunie 2016 privind alegerea viceprimarului comunei Oțeleni, potrivit căreia persoana evaluată a fost aleasă în funcția de viceprimar, încălcând prevederile legii.

– Traian Daniel Senaci, viceprimar al comunei Cărand, din județul Arad, aflat în conflict de interese administrativ. În calitate de consilier local a inițiat proiectul de hotărâre privind închirierea pajiștilor comunale în suprafață de 574,44 ha și a votat în mod favorabil pentru adoptarea Hotărârii Consiliului Local Cărand din 10 aprilie 2017, deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local. Astfel, persoana evaluată avea posibilitatea să anticipeze că adoptarea acestei hotărâri ar putea prezenta un beneficiu pentru socrul său, interes care s-a materializat întrucât, urmare a hotărârii respective, s-au încheiat două contracte în baza cărora socrul persoanei evaluate a primit în chirie de la Primăria Cărand pajiște în suprafață totală de 35,14 ha.

– Ion Untărescu, viceprimar al orașului Găești, din județul Dâmbovița, aflat în incompatibilitate. În perioada 11 mai 2015 – 15 octombrie 2018 a deținut funcția de viceprimar simultan cu exercitarea următoarelor funcţii şi calităţi: adjunct al şefului de şantier de la o societate comercială, reprezentant al consiliului local Găești în Consiliul de administrație al Liceului Tehnologic „Dr. C. Angelescu” Găești, reprezentant al consiliului local Găești în Consiliul de administrație al Școlii „Radu cel Mare” Găești şi calitatea de persoană fizică autorizată, având ca obiect principal de activitate activități de consultanță.

– Gaspar Csutak, viceprimar al comunei Ciceu, din judeţul Harghita, aflat în incompatibilitate. Începând cu data de 23 iunie 2016 exercită funcția de viceprimar și pe cea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale „Kajoni Janos” Ciceu, participând la deliberări, conform procesului-verbal din data de 23 martie 2017.

– Sorin Scutariu, fost viceprimar și fost consilier local al comunei Mitoc, din județul Botoșani, aflat în cinflict de interese administrativ. În calitate de consilier local a participat la dezbaterea și votul pentru aprobarea proiectului de hotărâre din data de 08 septembrie 2016 și la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului Local din data de 26 octombrie 2016 privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului său de consilier local, ca urmare a rămânerii definitive a raportului de evaluare prin care ANI a constatat la data de 16 decembrie 2013 conflictul de interese de natură administrativă în cazul lui acestuia.

– Valentin Dragomir, consilier local al comunei Ariceștii Rahtivani, Județul Prahova, pe care inspectorii ANI l-au găsit cu o avere nejustificată. Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate de 96.737,49 lei (aproximativ 21.786,59 euro), între averea dobândită și veniturile realizate în perioada 2012 – 2016 de către Dragomir cât a fost consilier local. În cazul său, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Ploiești, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către persoana evaluată.

– Florin Severius Frăţilă, consilier local la Câmpina, judeţul Prahova. aflat în incompatibiltiate. În perioada exercitării mandatelor de consilier local (2012 – 2016 și 2016 – 2020), o societate comercială la care persoana evaluată deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator a încheiat 41 de contracte de prestări servicii în valoare totală de 9.678,40 lei cu Spitalul de Psihiatrie Voila, instituție publică aflată în subordinea consiliului local.

– Avram Cornea, consilier local la Silivașu de Cîmpie, din județul Bistrița-Năsăud, aflat în conflict de interese administrativ. În calitate de consilier local (mandatele 2012 – 2016 și 2016 – 2020), a participat și votat adoptarea unei Hotărâri a Consiliului Local din data de 08 mai 2016 privind prelungirea prin act adițional a Contractelor de închiriere pășuni, încheiate cu deținătorii de animale de pe raza comunei, în baza căreia a beneficiat de prelungirea prin act adițional a contractului din data de 10 iunie 2015. De asemenea, a participat și votat adoptarea Hotărârii Consiliului Local din data de 28 februarie 2017 privind aprobarea închirierii pășunilor, a Regulamentului de pășunat, a caietului de sarcini referitor la închirierea suprafețelor de pășune care constituie domeniul public al comunei, în baza căreia s-a încheiat un contract de închiriere în data de 12 mai 2017, beneficiind de o suprafață de pășune de 7,40 ha.

– Nicolae Haşegan, consilier local în localitatea Șelimbăr, județul Sibiu, pe care inspectorii ANI l-au găsit în incompatibilitate. În perioada exercitării mandatului de consilier local (2012 – 2016) a încheiat un contract de lucrări de reparații în data de 06 aprilie 2016 în valoare de 28.800 lei cu o întreprindere individuală, în cadrul căreia fiul persoanei evaluate deținea calitatea de titular.

– Dumitru Alion, fost consilier local în localitatea Pianu, din județul Alba, aflat în incompatibilitate. În perioada 12 septembrie 2016 – 18 decembrie 2017 a deținut simultan funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al primăriei comunei Pianu, județul Alba.

– Mihai Radu, fost consilier local în Cepari, Județul Argeș, aflat în incompatibilitate. În perioada 26 iunie 2012 – 23 iunie 2016 a exercitat simultan funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul compartimentului Întreținere din aparatul de specialitate al primarului comunei Cepari.

About Mediafax

Check Also

Nouă judeţe au obţinut anul trecut randamente de peste cinci tone de grâu la hectar

Nouă judeţe au obţinut anul trecut randamente de peste cinci tone de grâu la hectar, …

Lasă un răspuns