Home / Caraş-Severin / Judecători: Poarta de intrare în Timișoara care a ucis un student reșițean a fost modernizată ilegal

Judecători: Poarta de intrare în Timișoara care a ucis un student reșițean a fost modernizată ilegal

Curtea de Apel Timișoara a decis că poarta de intrare în oraș, de pe Calea Lugojului, care a ucis un student în timpul furtunii puternice din toamna anului 2017, a fost modernizată fără a fi respectată legea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primăria Timișoara a pierdut, în ultimul an și jumătate, două procese cu Inspectoratul de Stat în Construcții. Asta după ce reprezentanții municipalității au contestat procesele verbale întocmite de inspectori cu privire la modul în care a fost modernizată poarta de intrare în Timișoara de pe Calea Lugojului, care a ucis un student în timpul furtunii puternice din toamna anului 2017.

Concret, Primăria Timișoara a contestat amenda primită din partea Inspectoratului de Stat în Construcții, în valoare de 40.000 de lei, după ce s-a constatat că lucrările la poartă au fost făcute fără a fi respectate prevederile legale.

„Prin procesul încheiat de pârâtul ISC, s-a constatat emiterea cu nerespectarea prevederilor legale, în baza unei documentații incomplete, a Autorizației de construire nr. 1407/24.10.2014, emisă pentru «Lucrări de tip d) – Lucrări de amenajare a spațiilor publice – Intervenții în regim de urgență privind Modernizare poartă de intrare în Municipiul Timișoara – Calea Lugojului». S-a reținut de către organul de control că autorizația a fost emisă în baza unei documentații incomplete, elaborată în neconcordanță cu prevederile certificatului de urbanism nr. 3564/15.10.2014, ale conținutului-cadru al documentației tehnice – pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, care nu conține avizele și acordurile legale necesare și nu este verificată potrivit legii”, scrie în sentința Tribunalului Timiș.

Recent, judecătorii Curții de Apel Timișoara au decis să respingă contestațiile Primăriei și să mențină sentința Tribunalului Timiș, care arată că poarta de intrare în oraș a fost modernizară fără a fi respectate prevederile legale.

„Respinge recursul formulat de recurenții – reclamanți Municipiul Timișoara, reprezentat prin primar, primarul Municipiului Timișoara și Consiliul Local al Municipiului Timișoara împotriva sentinței civile nr. 872/21.05.2018, pronunțată de Tribunalul Timiș în dosarul nr. 861/30/2018, în contradictoriu cu intimatul-pârât Inspectoratul de Stat în Construcții”, scrie în soluția Curții de Apel Timișoara.

Sentința este definitivă.

Pe de altă parte, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a declarat, luni, că a fost o “superficialitate” în modul de desfășurare a lucrărilor la poarta de intrare de pe Calea Lugojului.

„Cei care au greșit trebuie să răspundă de greșelile pe care le-au făcut. Era, într-adevăr, de așteptat, după cum arătau anumite lucruri întâmplate, să se ajungă la această concluzie pentru că o anumită superficialitate s-a constatat în modul de derulare a lucrurilor. Păreau anumite inadvertențe. Eu nu am abilitarea să spun că erau ilegalități sau nu, dar anumite inadvertențe în derularea lucrurilor erau evident că s-au petrecut. Asta nu înseamnă că s-a prăbușit poarta de pe Calea Lugojului din astfel de cauze. Legalitate însemmnă una, inadvertență înseamnă alta. Eu nu pot să spun decât că mie mi s-au adus toate garanțiile de legalitate și că eu nu am cerut niciodată, nimănui, să facă ceva ilegal”, a afirmat Nicolae Robu.

Cinci persoane şi-au pierdut viaţa, în septembrie 2017, în judeţul Timiş, în timpul furtunii puternice. Trei dintre acestea au murit într-un parc din Buziaş, după ce un copac a căzut peste ele, o femeie a decedat la grădina zoologică din Timişoara, fiind lovită de o creangă, iar un tânăr de 24 de ani a murit după ce maşina în care se afla a fost strivită de poarta de intrare în oraş, de pe Calea Lugojului.

Opt persoane, printre care Nicolae Robu și alți angajați din cadrul Primăriei Timișoara, sunt suspecți într-un dosarul penal deschis de procurori după ce poarta de intrare s-a prăbuşit.

Poarta a fost construită în urmă cu 37 de ani şi modernizată în urmă cu peste doi ani, lucrare pentru care Primăria Timişoara a plătit unei firme locale peste 50.000 de euro. Tânărul care a murit strivit de poarta de la intrarea în Timişoara se numea Vlad Baici şi era student în ultimul an la Facultatea de Medicină Dentară.

În luna octombrie a anului trecut, a fost realizată şi o expertiză tehnică în cazul prăbuşirii porţii de intrare în Timişoara, de pe Calea Lugojului, la solicitarea Inspectoratului de Stat pentru Construcţii, care arăta faptul că aceasta a căzut pentru că “nu s-au luat măsurile de siguranţă necesare”.

About Mediafax

Check Also

Nouă judeţe au obţinut anul trecut randamente de peste cinci tone de grâu la hectar

Nouă judeţe au obţinut anul trecut randamente de peste cinci tone de grâu la hectar, …

Lasă un răspuns