Consilierii judeţeni din Caraş-Severin au aprobat vineri, în unanimitate, repartizarea banilor din impozitul pe venit şi din taxa pe valoarea adăugată către unităţile administrativ-teritoriale din judeţ.

„Am convocat o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, pentru a respecta termenul legal de repartizare a unor sume către unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Caraş-Severin. După cum ştiţi, Legea bugetului de stat a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 15 martie. Termenul era de până în şapte zile lucrătoare pentru a repartiza aceste sume, după ce în prealabil am avut o consultare cu primarii. Până în acest an, repartizarea se făcea de către Administraţia financiară a judeţului. Este vorba de formula prin care se introduceau anumite date de intrare şi se stabilea alocarea bugetară pe fiecare unitate administrativ-teritorială, iar aici vorbim de cota de 17,5% din impozitul pe venit şi, bineînţeles, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, toate acestea fiind pentru echilibrarea bugetelor locale, în vederea asigurării bugetelor de funcţionare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

Dacă până anul trecut acest lucru îl făcea Administraţia Financiară, prin noua lege a Bugetului, repartiţia acestor sume se face prin hotărâre a consilierilor județeni, dar aplicând formula existentă, pe baza datelor primite de la Administraţia Financiară, de la Institutul Naţional de Statistică şi de la Ministerul Finanţelor Publice, au explicat chiar în plen angajații specializați ai Administrației Județene a Finanțelor Publice și ai Consiliului Județean.

„Pe parcursul zilei vom transmite la toate primăriile sumele alocate în urma aprobării proiectului de hotărâre de către toţi consilierii judeţeni. Avem în judeţ comune la care se asigură un venit minim de funcţionare, de două milioane de lei. În Caraş-Severin avem un număr de 29 de astfel de unităţi administrativ-teritoriale”, a precizat preşedintele CJ Caraş-Severin.

Primăriilor din Caraş-Severin li se va solicita să îşi întocmească bugetele pe baza datelor primite de la Consiliul Judeţean şi să transmită dacă mai au nevoie de bani pentru asigurarea funcţionării, precum şi sumele necesare pentru continuarea proiectelor pe care le au în derulare. Pe parcursul săptămânii viitoare, tot prin hotărâre de CJ, se va aproba şi repartizarea cotei de 7,5% din fondul aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Leave a reply