Home / Banat / Caraș-severinenii în topul despăgubiților de la asigurarea obligatorie a locuințelor

Caraș-severinenii în topul despăgubiților de la asigurarea obligatorie a locuințelor

Datele centralizate de PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor – arată că numărul de locuințe cu asigurare oblgatorie la finalul anului trecut era de 1.693.006, reprezentând 18,96% din fondul locativ al României , într-o ușoară scădere față de anul 2016. Repartizarea pe medii arată că în rural sunt 24% din locuințele asigurate, iar în urban – 76%.

Deși nu se află pe un loc fruntaș la procentul de asigurări obligatorii încheiate, locuitorii din Caraș-Severin se află în topul județelor care au primit despăgubiri în urmă încheierii unei asemenea asigurări.

Potrivit PAID, cele mai asigurate localități în 2017 au fost Dumbrăvița, județul Timiș (63%), Bragadiru – Ilfov (61,57%) și Sânpetru – Brașov (61%).

Pe partea despăgubirilor, 2017 a adus pentru PAID o creștere a volumului de daune plătite față de anul precedent, de la 2,52 milioane de lei la 2,89 milioane de lei. În total, au fost achitate despăgubiri pentru 591 de dosare. Cele mai mari pagube, de peste 1,5 milioane de lei, le-au produs inundațiile, urmate de alunecările de teren, cu 1,07 milioane lei, și cutremure, cu despăgubiri de 257.930 de lei.

Un top al județelor după volumul daunelor plătite în 2017 scoate în evidență județele Galați (443.088 de lei), Caraș-Severin (361.187 de lei) și Vâlcea (313.691 de lei).

„Și 2017 a fost un an în care câteva sute de români au simțit utilitatea unei asigurări obligatorii de locuință, și asta în contextul în care nu ne-am confruntat cu dezastre majore. Inundațiile, urmate adesea și de alunecări de teren, produc însă frecvent pagube în România. În tot acest timp, PAID a continuat să se consolideze, pentru a-și putea respecta obligația de a fi alături de românii asigurați, atât în cazul unor evenimente mai scăzute ca intensitate, cât și în cazul unui dezastru de proporții”, a menționat Nicoleta Radu.

Acționarii PAID și-au menținut și în anul trecut decizia de a reinvesti întregul profit în consolidarea companiei. În plus, programul de reasigurare al PAID a ajuns la 900 de milioane de euro, ceea ce face din Pool cel mai mare cumpărător de reasigurare din regiune. Pe lângă aceste măsuri financiare luate de PAID pentru a se asigura că poate face față oricărei situații, este continuat și planul de instrumentare a daunelor în caz de dezastru extins, foarte important pentru o țară ca România, cu mare expunere la riscuri catastrofale.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID – este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăți de asigurare, acționari PAID.

Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații și alunecări de teren.

About cristian.frant

Check Also

Cupa Golden Kids la handbal fete junioare III – ediție aniversară

Data de 11.01.2022 marchează ziua în care Asociația Club Sportiv Golden Kids Bocșa aniversează 5 …

Lasă un răspuns