În urma unui studiu realizat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin privind consumul de tutun în rândul elevilor din învăţământul liceal şi profesional din judeţ, s-a constatat că tinerii fumează de la vârste fragede.

În rândul elevilor din județul Caraș-Severin, peste jumătate au experimentat consumul de tutun – 56,9%, în timp ce, 44,7% dintre ei au declarat un astfel de consum și în ultimul an.

În ceea ce privește acest tip de comportament, nu sunt diferențe semnificative statistic între sexe. Cu toate acestea, consumul de tutun cel puţin o dată în viaţă (LTP) înregistrează valori mai mari în cazul băieților – 57,8% (față de 56% fete), iar pentru consumul cel puţin o dată într-uni (LYP) se observă valori similare 44,9% băieții, față de 44,7% fetele.

În schimb, în cazul consumului cel puţin o dată în ultimele 30 de zile se constată o valoare mai mare în cazul fetelor – 34,2% (față de 31,1%), fapt care trebuie avut în vedere cu prioritate în programele de prevenire.

Luând în considerare criteriul ”an de studiu”, valorile înregistrate cresc progresiv, în același timp cu anul de studiu: cele mai mari valori pentru toate tipurile de prevalență sunt observate la elevii de clasa a XII a, în timp ce, cele mai mici la cei de clasa a IX – a, precizează CPECA Caraş-Severin.

Leave a reply