Prima Pagina / Banat / Arheologul sacrului bănățean a trecut la îngeri

Arheologul sacrului bănățean a trecut la îngeri

Prof. Univ. Dr. Dumitru Țeicu, directorul Muzeului Banatului Montan din Reșița, a părăsit duminică dimineața această lume.

Personalitate puternică a culturii Banatului, dr. Dumitru Țeicu a avut o monumentală muncă de cercetare în ceea ce privește istoria Banatului, o cercetare complexă, atât de arhive și documente, cât și practice, în șantierele arheologice, multe dintre ele deschise și conduse chiar de către el.

„Din anul 1990 a condus destinul muzeului reşiţean, făcând cunoscută în ţară şi peste hotare activitatea acestuia. Şi-a legat numele de istoria medievală a Banatului, în special de arheologia locurilor sacre, conducând săpături în cele mai importante situri ale Banatului de munte.
S-a implicat activ în viaţa ştiinţifică, fiind cunoscut pentru numeroasele studii şi cercetări de arheologie şi istorie medievală a Banatului.”

Pasiunea sa pentru istoria Banatului este relevată chiar și de tema lucrării sale de doctorat, Bantul Montan în Evul Mediu, lucrare care a fost un best seller în domeniu, publicată și în limba engleză și pe care dorea să o dea publicității și într-o a doua ediție, prima fiind epuizată de mult.

”Trupul neînsufleţit este depus la capela nr. 4 din cimitirul nr. 8 (str. Făgăraşului) iar slujba de înmormântare va avea loc marţi, 13 martie, ora 13” transmit colegii de la Muzeul Banatului.

About cristian.frant

Lasă un răspuns