Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a fost la Budapesta, la Summitul ministerial privind transportul care a avut ca temă ”Competitivitatea viitoare a sectorului transportului rutier”.
Participanții au dezbătut aspectele sociale din domeniul transportului rutier lansat de Comisia Europeană, în vederea stabilirii unei poziții comune.
Obiectivele principale urmărite de România în cadrul negocierilor pe marginea primei părți a Pachetului Mobilitate al Comisiei Europene sunt susținerea unor modificări care să conducă la îmbunătățirea eficienței transporturilor prin reducerea curselor goale (care afectează în primul rând statele periferice, precum RO) și liberalizarea graduală a pieţei transportului rutier de mărfuri, prin reducerea/eliminarea restricţiilor, care ar constitui un element semnificativ pentru armonizarea socială.
Totodată, România consideră că modificarea cadrului legislativ actual ar trebui să vizeze în principal clarificarea regulilor existente, care să asigure o abordare unitară pentru aplicarea acestora în statele membre și nu să introducă reguli noi, care să genereze costuri semnificative pentru conformare atât pentru operatorii de transport rutier, cât și pentru autoritățile de control din statele membre.
Ministrul a declarat printre altele că România este interesată, în special, de evoluția discuțiilor pe aspecte sensibile, precum: detașarea lucrătorilor în transportul rutier, restricționarea cabotajului la transportul rutier de marfă, obligația întoarcerii conducătorului auto acasă la trei sau mai multe săptămâni, interzicerea odihnei săptămânale normale în cabina vehiculului și accesul la piața transportului rutier de mărfuri.
La summitul organizat de Ungaria, care deține președinția rotativă a Grupului Vișegrad, au fost invitați miniștrii Transporturilor din statele membre UE cu interese similare în domeniul transportului rutier internațional și reprezentanți ai transportatorilor rutieri.

Leave a reply