Peste 200 de fermieri din Caraș-Severin au participat la începutul acestei săptămâni la conferinţa intitulată ”Satul şi agricultura din Caraş-Severin”, organizată la sediul Consiliului Judeţean, de către Comitetul de coordonare a administraţiei agricole.

Evenimentul s-a dorit a fi o sesiune de informare asupra implementării fondurilor europene pentru dezvoltare rurală derulate prin Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Caraş-Severin, subvenţiilor primite de la APIA, programelor naţionale derulate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Direcţia de Agricultură Judeţeană, noutăţilor legislative în materie sanitar – veterinară, fito – sanitară şi legislaţiei aplicate de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, Oficiul de Zootehnie şi Agenţia Domeniilor Statului, dar şi o dezbatere, fermierii fiind invitaţi să vină cu sugestii şi să adreseze întrebări specialiştilor prezenţi.

Alături de fermieri s-au aflat și președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, precum și prefectul județului, Matei Lupu, care au participat la discuții încercându-se găsirea unor soluții care să ducă la renașterea satului tradițional.

”Satul bănăţean se confruntă cu probleme, fie că este vorba de lipsa infrastructurii, ceea ce este de competenţa Consiliului Județean, fie că vorbim despre lipsa apei şi a canalizării ori de lipsa locurilor de muncă, toate ducând la o depopulare masivă a mediului rural. După cum se ştie, am semnat recent contracte pe PNDL pentru drumuri judeţene, în valoare de peste 107 milioane lei. De asemenea, avem depuse proiecte pe SUERD şi pe POR, tot pentru modernizarea drumurilor judeţene”, a afirmat Silviu Hurduzeu.

 

 

 

Leave a reply