Arhivă

Sârbii au aprins badniakul și la Reșița

Cei aproximativ 5.000 de sârbi din Caraş-Severin, credincioşi ortodocşi de rit vechi, au prăznuit, sâmbătă seara, în ajunul Crăciunului, naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, ocazie cu care au dat foc badnjak-ului, pentru a arde relele din vechiul an şi a face loc noului an să vină cu lucruri bune, după cum a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, preotul paroh al Bisericii Sârbe din Reşiţa, Vasa Lupulovici.

“Suntem în Ajunul Crăciunului şi suntem bucuroşi, fiindcă, parcă dintre toate sărbătorile de peste an, în special copiii trăiesc cea mai mare bucurie. Probabil că e aşezat aşa, prin providenţă divină, la graniţa cosmică dintre lumină şi întuneric, Crăciunul este prima sărbătoare care aduce speranţă şi, o dată cu ea, şi bucuria. Noi, sârbii, avem o serie de obiceiuri de Crăciun, însă, fiind la oraş, nu se mai practică cu atâta intensitate şi nici exact cum era odinioară. Încercăm, chiar şi aşa, să ne menţinem tradiţia şi să fim urmaşi demni ai Sfântului Sava, patronul spiritual al poporului sârb. Aici, la biserică, la fel ca în fiecare an, aprindem badnjak-ul, care trebuie privit în două registre, unul precreştin şi unul creştin”, a precizat Vasa Lupulovici.

Badnjak-ul îl reprezenta, în perioada precreştină, pe Zeul Vegetaţiei şi al Reînnoirii – Zeul Veles, iar ulterior el l-a reprezentat pe însuşi Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Badnjak-ul este aprins în Ajunul Crăciunului şi, în acest fel, el moare dar şi reînvie. Desigur, nu lipsesc colindele. Toată mâncarea din ajun este de post, iar masa este luată de toţi cei din casă, pe jos, pe paie, pentru a aduce aminte de naşterea Mântuitorului, de ieslea din Bethleem.

Credincioşii de rit vechi s-au adunat sâmbătă seara la slujba vecerniei, după care au ieşit în curtea bisericii, unde au aprins crengile de stejar, care simbolizează reînnoirea vieţii. Badnjak-ul, potrivit tradiţiei, înseamnă un nou început, înseamnă sănătate şi prosperitate. Acesta a fost adus la biserică şi toţi creştinii prezenţi au primit câte o crenguţă cu frunze de stejar, care va fi dusă acasă şi păstrată până anul următor, după care va fi readusă şi arsă, conform obiceiului, după slujba de vecernie.

În Caraş-Severin trăiesc circa 5.000 de sârbi şi 2.500 de ucraineni, care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi. AGERPRES

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts