ACȚIUNI PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA

BRACONAJULUI PISCICOL

 

Poliția Română desfășoară permanent activități pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol.

În urma activităților desfășurate, în această săptămână, de polițiștii  Serviciului de Poliție Delta Dunării, au fost constatate 48 de infracțiuni, au fost aplicate aproape 700 de amenzi și au fost confiscate 1.500 de kg. de pește proaspăt, peste 68 de plase de pescuit, precum și 1 autovehicul și 3 ambarcațiuni folosite la braconat.

 

În perioada 24 noiembrie – 7 decembrie a.c., polițiștii Serviciului de Poliție Delta Dunării a Poliției Române au efectuat verificări și controale pe apă și uscat, în Delta Dunării și pe Marea Neagră, pentru prevenirea și combaterea comerțului ilegal cu produse piscicole și a pescuitului ilegal.

 

În cadrul acțiunilor organizate, au fost verificate 486 de obiective, dintre care 164 de societăți comerciale, 43 de amenajări piscicole și 279 de piețe și târguri.

 

Astfel, polițiștii au constatat 48 de infracțiuni, pentru comiterea cărora sunt cercetate 45 de persoane.

 

Au fost aplicate 696 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 280.000 de lei, dintre care 16 prevăzute de O.U.G. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura.

 

De asemenea, au fost confiscate 1.500 de kg. de pește proaspăt, 38 de setci monofilament, 30 de setci din fir textil, 1 autovehicul și 3 ambarcațiuni.

* * *

Exemple:

 

În urma efectuării unei percheziții, la locuința unui bărbat, de 40 de ani, din comuna Mihai Viteazu, județul Constanța, a fost descoperită o plasă de pescuit tip setcă monofilament, precum și 770 de kg. de pește proaspăt din care: 78 de kg. de știucă, 70 de kg. de crap, 36 de kg. de șalău, 192 de kg. de plătică, 176 de kg. de roșioară, 103 kg. de caras, 10 kg. de lin, 103 kg. de biban,1 kg. de somn, 55 de kg. de raci, precum și 7 kg. de icre de știucă.

 

Uneltele de pescuit, cantitățile de pește, racii și icrele au fost confiscate și predate unei societăți de profil, spre valorificare.

 

Bărbatul este cercetat pentru săvârșirea a două infracțiuni la regimul piscicol, prevăzute de art. 64, lit. „h” și „k” din O.U.G. nr. 23/2008, privind pescuitul și acvacultura.

 

***

 

La data de 24 noiembrie 2017, poliţiştii au depistat, în comuna Ionești, județul Vâlcea, un conducător auto ce transporta o cantitate de 113 kg. de peşte proaspăt, specia caras, pentru care nu deţinea documente legale de proveniență şi transport.

 

Întreaga cantitate de peşte a fost confiscată și predată spre valorificare, iar în cauză a fost întocmit dosar penal, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 64 lit. „h”  din O.U.G. nr. 23/2008, privind pescuitul și acvacultura.

 

***

 

La data de 1 decembrie 2017, poliţiştii au depistat, în comuna Olanu, din județul Vâlcea, un bărbat, care transporta cantitatea de 150 de kg. de caras, pentru care nu deţinea documente legale de proveniență şi transport.

 

Cantitatea de peşte a fost confiscată, iar în cauză a fost întocmit dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracţiunii prevăzute de art. 64, lit. „h”  din O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura.

Leave a reply