Catre mas-media ma numesc preda iuga sorin din resita, nevazator, de profesie maseur. Ramas fara loc de munca, am solicitat autoritatilor sprijin pentru a imi exercita in continuare profesia. Fiind tratat cu o totala nepasare, am decis ca pe data de 11 decembrie 2017 ora 9 a.m. Sa protestez in fata prefecturii judetului caras-severin. Protestul va fi pe durata nelimitata, pina la rezolvarea situatiei. Fac apel la sprijinul presei. Pentru a comunica toate demersurile pe care le-am facut si pentru alte detalii, am decis sa organizez pe data de 5 decembrie ora 11 a.m. La sediul asociatiei nevazatorilor timis-caras-severin, strada indepenentei numarul 9 timisoara, o conferinta de presa. Mentionez ca nu doresc sa inplic asociatia nevazatorilor. Nu am solicitat asociatiei decit spatiu pentru desfasurarea intilnirii cu presa in conditii bune. Multumesc anticipat!

Un tinar nevazator, dupa absolvirea liceului si dupa ce desigur a trecut examenul de bacalaureat, pentru a deveni asistent b.f.t. Ca sa poata profesa ca maseur, trebue sa studieze 2 ani la scoala post-liceala. Dupa absolvire, nu i se intinde nici o mina ca sa fie angajat din cauza asa zisilor maseuri, care s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie. Pina in 1990, erau inregistrati intre 16 si 20 de mii de nevazatori la nivel national, majoritatea incadrati in munca, la masaj si la alte meserii cartonaj, perii, impletituri, telefonie. La masaj, lucrau peste 2 mii. La ora actuala, in rominia, sint peste 82 de mii de nevazatori, dintre care doar aproximativ 2 sute mai sint incadrate in munca. Din pacate, nu si-a pus nimeni in mod serios intrebarea, dece in 27 de ani numarul nevazatorilor a crescut cu 4 sute la suta, daca avem in vedere ca numarul copiilor neste in scadere, lucru imbucurator. Voi continua.

La nivel mondial, s-au facut progrese enorme legate de tehnologia pentru a ajuta nevazatorii sa aiba acces la informatii si posibilitatea de a profesa in mai multe domenii. In rominia, autoritatile, datorita nepasarii si ignorantei, i-au catalogat pe nevazatori ca pe niste fiinte neputincioase, care trebue sa fie asistate si hranite de la buget. Total neadevarat. Nevazatorii au potential mental si pot contribui la buget, nu numai sa consume, legea 448 per-2006 este un basm bun de spus copiilor la cresa. Cei care au facut-o, habar nu au ce inseamna un handicapat. Categoriile de persoane cu dizabilitati, sint fiecare cu specificul ei. Daca nu se tine cont de acest lucru, aceasta lege discrimineaza in special pe nevazatori. Daca nu se vor lua masuri concrete si cit mai urgente, masuri care sa faciliteze incadrarea in munca a nevazatorilor, daca ei doresc acest lucru, se va ajunge la situatia de la inceputul secolului 19 cind nevazatorii cerseau pentru a-si cistiga existenta.

 

Leave a reply