Home / Banat / Mobilizare generală pentru păduri

Mobilizare generală pentru păduri

Luni și marți, 4 și 5 decembrie, adică în două zile de acum, board-ul de directori ai FSC(Forest Stewardship Council) [1] se va întâlni pentru a discuta reasocierea dintre ei și Holzindustrie Schweighofer. Reasocierea ar însemna obținerea unui certificat FSC care demonstrează că lemnul procesat de compania austriacă provine din surse legale și sustenabile. Nimic mai fals.

La începutul lui octombrie, am fost în Parcul Național Rodna, împreună cu jurnaliștii de investigație de la EIA (Environmental Investigațion Agency) [2] pentru a verifica cât de sustenabil se taie într-o zonă care ar trebui protejată. În doar câteva ore de mers pe jos am găsit două parchete în care se tăiase ilegal.

Am găsit rărituri mult prea dese și copaci marcați după tăiere, în care rumegușul se prinsese în vopseaua roșie. Butucii rămași în urma tăierilor ilegale au fost acoperiți de mușchi pentru a nu se vedea din drum. Iar văzând pancarta care ne anunța cine taie acolo și în baza cărei autorizații, am făcut imediat legătura cu Holzindustrie Schweighofer. 

Toate aceste lucruri le-am pus într-un scurt video de 3 minute pe care vrem să îl arătăm celor de la Forest Stewardship Council. Mai avem doar 2 zile la dispoziție pentru a schimba părerea directorilor FSC și a opri reasocierea. Pentru piețele internaționale, primirea certificării FSC înseamnă că o o companie este de încredere, că își procesează lemnul din surse sigure și sustenabile. Forest Stewardship Council înseamnă un transfer de prestigiu, care în cazul Holzindustrie Schweighofer este nemeritat.

Scrie-le și tu și trimite-le investigația. Ție îți ia doar un minut, dar copacilor le poate oferi zeci de ani de viață la schimb.

Da, scriu și eu


La începutul acestui an am reușit împreună să convingem FSC să retragă toate certificările acordate companiei Schweighofer.
 [3] Comunitatea Declic s-a mobilizat exemplar, iar prin hotărâre și presiune publică am reușit să demonstrăm că forța unei comunități e mai puternică decât forța unei companii.

Acum este momentul să ne mobilizăm din nou. Doar împreună putem duce adevărul la urechile directorilor FSC. Am pregătit o pagină în care poți vedea investigația și prin care poți contacta Forest Stewardship Council. Scrie-le și tu și cere-le să nu recertifice compania Schweighofer.

Dezasocierile dintre FSC și companii sunt foarte rare și foarte grave, iar ele nu rămân fără ecou în presa internațională. Așa a fost și cazul Schweighofer din februarie. Mai mult decât clienți, în urma dezasocierii, compania austriacă a pierdut imagine și încredere la nivel global. Noi, comunitatea Declic, am reușit să facem dezasocierea posibilă.

Dacă Schweighofer se va recertifica acum, la nici un an de la dezasociere, și fără să fi venit cu îmbunătățiri reale în modul lor de lucru, atunci toată munca noastră va fi fost în zadar. Investigația realizată recent arată clar practicile de lucru ilegale. Este nevoie de fiecare dintre noi pentru a duce mesajul la Forest Stewardship Council și să prevenim astfel certificarea unor ilegalități. Scrie-le și tu acum. Pădurea îți va mulțumi.

Da, scriu și eu

Ținem pădurile în loc,

About editor editor

Check Also

Prime Web Sites That Write Essays For You

Follow the steps we recommended above, and one of the best essay writing service evaluation …

Lasă un răspuns