În această săptămână am venit la Herculane pentru a mapa absolut toate degradările prezente în Băile Neptun, atât cele interioare, cât și cele de la nivelul șarpantei și a învelitorii.

Momentan am întocmit diagnoza fiecărui sector de clădire și vom începe să completăm, la un nivel mult mai detaliat, și fișele pe fiecare încăpere în parte.

În urma acestei mapări, dar și a întocmirii unui RLV al șarpantelor, putem spune că structura șarpantei se află într-o stare bună, deși prezintă local urme de umezeală. Sunt zone locale complet distruse, datorită prăbușirii unor elemente de construcție sau decorative.

La nivelul învelitiorii sunt degradări majore, ori prin bucăți de tablă lipsă, ori prin tablă perforată local, dar cel mai mult prin elementele de colectare și scurgere a apelor pluviale care nu mai funcționează. Jgheaburile și burlanele sunt, în anumite zone, complet inexistente, iar unde există, acestea sunt pline de perforații sau pline de pământ, praf, vegetație și mușchi. Momentan apele pluviale se revarsă către casă, pe pereți, ceea ce determină și desprinderea fațadei aparente și apariția altor tipologii de degradări.

Cea mai problematică zonă, este cea din spatele clădirii, unde anumite ziduri structurale s-au desprins din structura casei, iar altele sunt deja prăbușite. Acest fapt se datorează umezelii, prezenței sărurilor în materialul constructiv, dar și datorită creșterii vegetației pe și din structură.

În interior, situația este mai bună, deoarece deși sunt desprinderi masive ale tencuielii, zugrăvelii sau a altor finisaje, precum faianța, și chiar și a unor elemente decorative, nu avem degradări structurale majore, ceea ce înseamnă că structura casei este bună, iar asta este o veste bună! În interior problema cea mai mare sunt tencuielile pe baza de ciment care nu lucrează foarte pe această structură de cărămidă, desprinzându-se cu tot cu bucăți de cărămidă din aceasta.

Am decis să analizăm atât de în detaliu clădirea pentru că înainte de a îi oferi un tratament, casa trebuie înțeleasă și trebuie stabilit un diagnostic clar. Totodată, această analiză va fi argumentul cel mai solid în alegerea zonelor care necesită cel mai urgent o intervenție, iar în cazul în care cineva se va îndoi de alegerile noastre, le vom pune la dispoziție acest caiet de analiză împreună cu expertiza tehnică.

Am prelevat mostre din tencuieli, zugrăveli, ancadramentele ușilor și ale ferestrelor, pentru a le testa și pentru a afla mai multe informații despre ce materiale vor trebui folosite pe viitor, dar și pentru a vedea exact cum „lucrează” casa în momentul de față.

Multe din degradările prezente în casă se datoarează și intervențiilor necorespunzătoare, dar și vandalismului… Au fost furate în totalitate instalațiile electrice și o parte din cele care aduceau apa către cabinele individuale de baie, multe geamuri au fost sparte, s-au aruncat gunoaie în interior și cel mai rău este că o parte din acest monument istoric a devenit în timp o toaletă publică pentru foarte mulți turiști…

Sperăm, poate și prin ajutorul vostru, al celor care ne susțineți, să încercăm să diminuăm acest vandalism care distruge și el clădirea. Este extrem de important să tratăm cu respect un obiect clasat ca monument istoric, dar mai mult, o bucată din trecutul și istoria noastră. Trebuie să se conștientizeze că Băile Neptun și oricare alt monument, aflat într-un proces de degradare, nu este un spațiu mort, nu este o toaletă, nu are pereți care abia așteaptă să fie scrijeliți sau însemnați în orice alt fel. Vom urmări, pe viitor, aceste „practici” și poate vom dezvolta un „Ghid de respectare a monumentelor istorice”.

Mulțumim din nou pentru sprijin și dacă aveți întrebări/nelămuriri, nu ezitați să ne contactați.

Leave a reply