Home / Banat / Operațiunile cu material lemnos, verificate de poliția română

Operațiunile cu material lemnos, verificate de poliția română

În ultima săptămână, Poliția Română a efectuat verificări și controale la 700 de obiective, pentru prevenirea şi combaterea delictelor din domeniul transportului, depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos. În urma ilegalităților constatate, au fost întocmite dosare penale, în care sunt cercetate 110 persoane și au fost aplicate 1.740 de sancţiuni contravenţionale.

 

În perioada 9 – 15 noiembrie a.c., sub coordonarea Direcției de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliției Române, poliţiştii au efectuat 702 acțiuni și controale în fondul forestier național şi în locuri de depozitare/comercializare a materialului lemnos.

 

78 de exploatări forestiere, 47 de instalații de depozitare, 35 de ocoale silvice și structuri subordonate, precum și alte 551 de obiective au fost controlate, fiind constatate 141 de infracţiuni, pentru care sunt cercetate 110 persoane.

 

Totodată, poliţiştii au aplicat 1.740 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 533.884 de lei (dintre acestea, 313 au fost la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice).

 

Acţiunile au avut ca rezultat confiscarea sau indisponibilizarea a peste 843 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproape 120.000 de lei.

 

De asemenea, s-a dispus confiscarea sau indisponibilizarea a 34 de ferăstraie mecanice, topoare, securi, a 6 autovehicule, 10 atelaje hipo și a altor 15.226 de bunuri.

 

În acţiuni au fost angrenaţi jandarmi şi lucrători ai Gărzii Forestiere.

 

 

 

 

În perioada aprilie – octombrie a.c., la nivel naţional, au fost organizate acţiuni în sistem integrat, la care au participat poliţiști, jandarmi, poliţiști de frontieră şi reprezentanți ai Direcţiei Generale Păduri, Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

În cadrul acestor acțiuni, au fost efectuate 71.346 de controale, dintre care 58.711 pe drumurile publice, 9.379 în fondul forestier şi 3.256 în locuri de depozitare/comercializare a lemnului.

Au fost verificate 140.953 de mijloace de transport, dintre care 114.953 de autovehicule, 23.620 de atelaje hipo, 2.326 de mijloace feroviare și 80 de mijloace navale.

Polițiștii au constatat 5.309 infracţiuni, dintre care 2.436 la Legea nr. 46/2008 și au fost aplicate 105.894 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 47.762.692 de lei.

De asemenea, au fost indisponibilizați faptic 23.369 m.c de material lemnos, în valoare 6.787.209 lei, dintre care 3.177 m.c. de cherestea, 12.070 m.c. de lemn de foc, 7.971 m.c. de lemn de lucru/rotund și 150 m.c. de deşeuri.

Totodată, au fost confiscați valoric 37.120 m.c. de material lemnos, în cuantum de 10.902.840 de lei.

Poliția Română va continua să desfășoare astfel de acțiuni și nu ezitați să ne sesizați cu privire la contravențiile și infracțiunile din domeniul silvic!

 

       Exemple:

 

Polițiștii din Suceava au efectuat un control la o societate din județ, cu privire la proveniența, circulația, debitarea și comercializarea materialelor lemnoase.

 

În urma inventarierii stocurilor de material lemnos deținute în depozitul societății și compararea acestora  cu stocurile scriptice, s-a constatat faptul că firma ar fi depozitat 30 de metri cubi de lemn de foc rășinoase și din specia paltin, fără documente de proveniență legală.

 

De asemenea, administratorul, în calitate de deținător al depozitului de materiale lemnoase,  nu ar fi împrejmuit spațiile destinate depozitării temporare a materialelor.

 

În cauză, s-a dispus confiscarea valorică a cantităților de lemn, în valoare de peste 11.500 de lei, și sancționarea contravențională a firmei, cu amendă de 10.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii 171/2010.

 

* * *

În urma unui alt control la o altă firmă din județul Suceava, s-a constatat faptul că societatea nu deține în depozit 40 de metri cubi de lemn rotund rășinoase, iar   agentul economic ar fi raportat eronat în programul specific sortimentele de material lemnos.

  

Pentru neregulile constate, societatea comercială a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 13.000 de lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantității de lemn, în valoare de 6.400  de lei.

 

* * *

Polițiștii Postului de Poliție Rast au efectuat cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de tăiere ilegală și sustragere de material lemnos din pădurea din localitatea Rast, județul Dolj.

 

La data de 11 noiembrie a.c., au efectuat trei percheziții domiciliare. La locuințele a trei bărbați au fost găsiți, în total, peste 9 metri cubi de material lemnos esența plop, salcie și frasin, pentru care nu existau documente de proveniență.

 

Din cercetări s-a stabilit faptul că un pădurar ar fi înlesnit sustragerea materialului lemnos de către doi dintre bărbați. De asemenea, au fost găsite 140 de ţigarete de contrabandă, 13 cartușe, de calibru 12 mm, dintre care 9 cu glonț și 4 cu alice, deținute fără drept. S-a constatat, totodată, că acesta ţinea arma de serviciu sub salteaua patului, încălcând astfel regulile cu privire la modul de păstrare la domiciliu a armei de serviciu, precum și a celor 5 cartușe aferente, cu glonț cal. 7,62 mm.

 

Materialul lemnos a fost ridicat, în vederea continuării cercetărilor și predat reprezentanților Ocolului Silvic Poiana Mare, iar țigările au fost ridicate, urmând a fi predate reprezentanților A.N.A.F.. Arma de serviciu și muniția aferentă au fost ridicate, în cauză fiind întocmit dosar penal, pentru abuzul în serviciu,  nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor și la Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal.

 

 

About editor editor

Check Also

Prime Web Sites That Write Essays For You

Follow the steps we recommended above, and one of the best essay writing service evaluation …

Lasă un răspuns