Poliţia Română acţionează permanent pentru siguranţa rutieră pe drumurile publice, siguranța pietonilor constituind una dintre prioritățile de acțiune.

Ieri, în urma unei acțiuni la nivel național, polițiștii au aplicat peste 6.300 de sancțiuni contravenționale, dintre care peste 3.000 pietonilor care au încălcat normele rutiere.

 

Ieri, 15 noiembrie a. c., sub coordonarea Direcției Rutiere a Poliției Române, 1.944 de polițiști din toată țara au desfășurat o acțiune pentru prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicaţi pietonii.

 

Acțiunea s-a desfășurat atât în mediul urban, cât și în mediul rural și i-a avut în vedere, în mod special, pe pietonii care nu respectă normele rutiere.

 

Într-o singură zi, polițiștii au aplicat 6.318 sancțiuni contravenționale, 3.151 de pietoni fiind sancționați contravențional. Dintre aceștia,  2.593 au traversat neregulamentar drumul public, iar 521 s-au deplasat necorespunzător pe partea carosabilă.

 

Pentru abaterile constatate, în 1.279 de cazuri, polițiștii au aplicat amendă contravențională, iar în celelalte 1.872 a fost aplicată sancțiunea avertismentului.

 

Poliţia Română recomandă pietonilor:

 

Să traverseze drumul public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există.

 

Să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat.

 

Să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens).

 

 

Să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie.

 

Să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia.

 

Să nu lase copiii să traverseze singuri. Aceștia sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Nu uitaţi! – copiii imită comportamentul rutier al adulţilor.

 

 

Leave a reply