Miercuri, 9 noiembrie, Schitul Feneș și-a cinstit ocrotitorul, pe Sfântul Nectarie Taumaturgul
Miercuri, 9 noiembrie, sute de credincioși și-au îndreptat pașii spre Schitul Feneș din județul Caraș-Severin, care și-a sărbătorit ocrotitorul, pe Sfântul Nectarie Taumaturgul. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a poposit în mijlocul obştii monahale unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. La Sfânta Liturghie au participat autorități locale și un număr impresionant de credincioși, sosiți atât din județ, cât și din întreg Banatul, dar și din Oltenia și alte părți ale țării.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Lucian l-a hirotonit preot pe seama Parohiei „Schimbarea la Față” din orașul-stațiune Băile Herculane pe părintele diacon Marius Dănănău. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La final a fost hirotesit și instalat noul părinte stareț, protosinghelul Rafael Mutrescu. De asemenea a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru fostul stareț, protosinghelul Hristofor Abălașei. Totodată a fost sfințită noua raclă și noul baldachin care adăpostește moaștele Sfântului Nectarie.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, și în acest an am poposit duhovnicește, la sărbătoarea Sfântului Nectarie Taumaturgul, la Schitul Feneș, un schit din cadrul Episcopiei Caransebeșului, ocrotit de acest sfânt ierarh taumaturg, Nectarie din Eghina. Dacă anul trecut, 9 noiembrie, am târnosit această preafrumoasă biserică ștefaniadă, așezată în inima Banatului, în acest an ne-am bucurat împreună cu obștea mănăstirii, cu ctitorii și binefăcătorii acestei biserici, dar și cu foarte mulți pelerini, credincioși, veniți de departe sau de aproape, ca împreună, prin rugăciune și laudă, să-l cinstim pe cel care a aflat milă în fața Tronului Preasfintei Treimi și este mijlocitor pentru mântuirea sufletelor noastre înaintea Mântuitorului Hristos, Arhiereul Cel veșnic. Sfântul Nectarie este într-adevăr un grabnic ajutător, mai ales pentru cei care sunt bolnavi de cancer. De aceea, aici aleargă foarte mulți credincioși închinându-se la o părticică din moaștele Sfântului Nectarie și rugându-se pentru sănătatea lor sau a celor din familia lor, bolnavi sufletește sau trupește. Aici se săvârșește și Taina Sfântului Maslu în fiecare vineri și aleargă atât la această taină, cât și la Sfânta Liturghie foarte mulți credincioși din eparhia noastră și nu numai, credincioși care și-au găsit liniștea și au văzut în acest loc un loc binecuvântat, o oază duhovnicească, o cetate de scăpare, mai ales că societatea în care trăim este o societate din ce în ce mai zbuciumată și mai dezorientată. Cu rugăciunile Sfântului Nectarie, foarte mulți credincioși și-au găsit echilibrul sufletesc și liniștea duhovnicească. Îi mulțumim Domnului pentru această zi frumoasă, pentru faptul că mulți preoți și credincioși și-au îndreptat pașii la această sfântă mănăstire și Îl rugăm pe Dumnezeu să odihnească sufletul adormitului robului său, părintele protosinghel Hristofor, cel care a trecut la cele veșnice în urmă cu peste două luni și care în ultimii ani a ctitorit această biserică. Am săvârșit astăzi și o slujbă de pomenire la mormântul părintelui protosinghel Hristofor. Dumnezeu să primească jertfa tuturor, Dumnezeu să ne ajute și Dumnezeu să dăruiască tuturor celor care se roagă aici sănătate deplină și mântuire sufletească”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Schitul Feneş cu hramul „Sfântul Nectarie” a luat fiinţă în anul 2001, iar în septembrie 2008 a fost transformat în schit de călugări. Cadrul natural înconjurat de păduri de fag şi brad oferă un cadru prielnic pentru desfăşurarea de activităţi duhovniceşti, culturale şi sociale pentru credincioşii iubitori de spiritualitate ortodoxă.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

Leave a reply