Fenomenul prezinta un risc ridicat de incendii, daune materiale si pierderi de vieti omenesti si are impact direct asupra calitatii alimentarii cu energie electrica a consumatorilor. Peste 4564 cazuri in care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie au fost verificate in perioada iulie – septembrie 2017.

Sustragerea energiei electrice din reteaua de joasa tensiune reprezinta un risc atat pentru cei care se racordeaza in mod ilegal, cat si pentru consumatorii din vecinatate. Orice interventie neautorizata, precum si utilizarea unor instalatii improvizate, pot genera oricand accidente grave sau incendii, ducand la pierderi de vieti omenesti si daune materiale semnificative.

In plus, consumul fraudulos de energie influenteaza calitatea serviciilor, determina variatii de tensiune si intreruperi ale alimentarii cu energie electrica, provocand astfel disconfort mai ales pentru persoanele care consuma energie electrica avand contracte incheiate de furnizare a energiei electrice si respectand prevederile legale in vigoare.

Sustragerea de energie constituie infractiune de furt si se pedepseste conform legilor in vigoare

In baza articolului 228 din Codul Penal si a Legii nr. 123/2012 „Legea energiei electrice”, mentionam:

“(1) Deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a energiei electrice livrate ori modificarea fara drept a componentelor instalatiilor energetice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.”

Distributie Oltenia va realiza controale periodice pe teren, consumatorul trebuie sa verifice periodic propriul sistem

Departamentele specializate din cadrul Distributie Oltenia organizeaza actiuni in colaborare cu organele de specialitate ale Politiei pe linia prevenirii si combaterii caracterului infractional al faptelor. In caz de suspiciune de sustragere de energie electrica, de deteriorare, modificare, blocare a functionarii echipamentului de masurare a energiei electrice, modificare a componentelor instalatiilor energetice, executare sau folosire de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare, sunt sesizate organele de urmarire penala competente.

Subliniem de asemenea necesitatea verificarii periodice a functionarii grupului de masurare a energiei electrice si informarea de urgenta a operatorului de distributie, prin canalele existente telefonic, apeland oricare dintre numerele de telefon: 0251 408 006, 0251 408 007, 0251 408 008 si prin email, la adresa distributie@distributieoltenia.ro in cazul in care se observa orice nereguli privind functionarea acestuia.

In cele 7 judete in care opereaza Distributie Oltenia au fost verificate 4 564 locuri de consum si au fost identificate 721 cazuri in care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrica, impartite dupa cum urmeaza:

  • Arges – 111 cazuri
  • Dolj – 301 cazuri
  • Gorj – 17 cazuri
  • Mehedinti – 43 cazuri
  • Olt – 111 cazuri
  • Teleorman – 107 cazuri
  • Valcea – 31 cazuri

Este in interesul si beneficiul consumatorilor sa sesizeze cazurile de consum fraudulos de energie, pentru ca aceste situatii, daunatoare in primul rand consumatorilor corecti, sa poata fi stopate. Toate sesizarile primite din partea clientilor, precum si identitatea acestora sunt confidentiale pe tot parcursul actiunilor departamentului specializat.

Pentru mai multe informatii despre gestionarea suspiciunilor de interventii neautorizate in instalatiile operatorului de distributie, puteti accesa website-ul www.distributieoltenia.ro.

Leave a reply