Poliţiştii rutieri din Caraș-Severin au depistat doi șoferi care au condus sub influența băuturilor alcoolice, având o concentrație de peste 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, vă riscați şi libertatea!

Poliţia Română desfășoară permanent activități pe toate drumurile publice pentru descurajarea celor care intenționează să conducă sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, dar și pentru tragerea la răspundere a celor care încalcă legea și pun în pericol siguranța traficului rutier.

În urma controalelor în trafic, la data de 18 octombrie a.c., polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene au depistat în zona centrală a municipiului Caransebeș o femeie în vârstă de 27 de ani, din Băile Herculane, aflată sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării acesteia cu aparatul etilotest, a rezultat că avea o concentrație de 1,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ieri, 20 octombrie a.c., un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Timiș, a fost depistat de polițiști pe Calea Timișoarei din municipiul Caransebeș, în timp ce conducea un autoturism după ce consumase alcool. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat că acesta avea o concentrație de 1,16 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cei în cauză au fost conduși la spitalul din Caransebeș unde le-au fost recoltate două mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Pe numele lor au fost întocmite dosare penale.

Acțiunile polițiștilor cărășeni vor continua și în acest weekend și se va acționa cu efective mărite, pe raza întregului județ.

Fiţi responsabili în trafic! Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Poliția Română reamintește că în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:

 

  1. Contravenție: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
  2. Infracțiune:când aparatul alcooltest afişează o valoare de peste 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează!

Atenție șoferi! Refuzul de a vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie întrucât legea prevede o sancţiune cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Leave a reply