Verificarea modului de respectare a prevederilor legale în cadrul vânzărilor cu preţ redus

Verificarea modului de respectare a prevederilor legale  în cadrul vânzărilor cu preţ redus

În conformitate cu programul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind tematicile de control pe trimestrul III, în perioada 07.0825.08.2017, s-a desfăşurat o acţiune de verificare a modului de respectare a prevederilor legale în cadrul vânzărilor cu preţ redus.

În timpul acţiunii tematice de control au fost verificaţi 9 de operatori economici, care practicau vânzări cu preţ redus. Au fost constatate abateri la un număr de 8 operatori economici la care au fost întocmite 8 procese verbale de constatare a contravenţiei prin care au fost aplicate 2 avertismente şi 6 amenzi contravenţionale în valoare totală de 29.000 lei.

 

Au fost depistate următoarele abateri:

  • Un operator economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 2000 lei deoarece la data şi ora controlului afişau reduceri de preţ fără a informa consumatorii cu privire la perioada în care se desfăşoară reducerile.
  • Patru operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de 20000 lei deoarece aveau oferte promoţionale şi nu aveau afişat preţul vechi barat alături de preţul nou şi nu respectau prevederile art. 33 alin (1) din OG nr. 99/2000 care stipulează faptul că: „orice comerciant care anunţă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la preţul de referinţă practicat în acelaşi spaţiu de vânzare pentru produse sau servicii identice; preţul redus trebuie să fie inferior preţului de referinţă”.
  • Doi operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu avertisment pentru încălcarea prevederilor art. 51 din OG nr. 99/2000 care stipulează “Este interzisă condiţionarea vânzării către consumator a unui produs de cumpărarea unei cantităţi impuse sau de cumpărarea concomitentă a unui alt produs sau serviciu” , deoarece la data şi ora controlului expuneau la comercializare un pachet de două produse, care nu puteau fi achiziţionate şi separat.          
  • Un operator economic, vânzător en-detail, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum total de 7000 lei pentru încălcarea art. 6 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 363/2007 actualizată , deoarece la data şi ora controlului expunea la comercializare produsele parizer de pasăre, apă minerală şi cafea afişând sintagma “SUPER OFERTĂ”, fără a preciza reducerea de preţ aferentă, preţul nou alături de preţul vechi barat şi fără a specifica în ce constă de fapt oferta sau “super oferta” anunţată, iar în pliantul publicitar se menţionează “SUPER OFERTĂ” şi sintagma ,,datorită inflaţiei preţurile din broşură pot surveni modificări neanunţate”, inducând astfel în eroare consumatorul mediu şi determinându-l să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel poate nu ar fi luat-o.
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )