Întrucât se apropie sezonul rece, iar în gospodării începe curățenia de toamnă, le recomandăm cetățenilor, mai ales celor care locuiesc în zona unor monumente istorice, să fie atenți atunci când efectuează lucrări de îndepărtare a vegetației uscate.

 Polițiștii atrag atenția asupra necesității respectării cu strictețe a regulilor antiincendiu în vederea asigurării protecției bisericilor din lemn – monument istoric.

La nivel național există peste 600 de biserici din lemn – monument istoric, o categorie importantă a monumentelor istorice, dar și una expusă riscurilor.

În perioada următoare, polițiștii, împreună cu reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniu, vor acționa la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate normele legale privind protecția monumentelor istorice, în special a bisericilor din lemn.

Vă reamintim că, în lunile septembrie 2016 și august 2017, au fost distruse ca urmare a lucrărilor de curățenie din zona adiacentă a acestora, două biserici din lemn, una fiind inclusă pe lista  patrimoniului cultural mondial UNESCO, iar cealaltă pe lista  monumentelor istorice.

Biserica din lemn din Sânmărghita, județul Mureș, monument istoric ce data din secolul al XVIII-lea, a ars în întregime, în luna septembrie anul trecut, focul fiind provocat de mai multe scântei purtate de vânt de la mai multe coroane și vegetație uscată incendiate în cimitir.

În celălalt caz, în cursul lunii august a.c., partea din lemn a bisericii din cătunul Cioroiaşi, satul Balota de Sus, judeţul Dolj, monument istoric datat 1812, a ars în întregime.

Incendiul ar fi fost provocat de un bărbat care a dat foc unor gunoaie din grădina locuinţei sale, iar focul s-a propagat pe vegetaţia uscată, până la lăcașul de cult.

În ambele cauze au fost întocmite dosare de cercetare penală, însă pierderea monumentelor istorice de o valoare rară este irecuperabilă.

Leave a reply