Deschiderea stagiunii la Teatrul Național ‘I. L. Caragiale’ din București – Debut în forță, la sediu și în turneu!

După o vară bogată în întâlniri internaționale, perioadă în care Teatrul Național ‘I. L. Caragiale’ din București a participat, cu aplauze la scenă deschisă urmate de ecouri dintre cele mai îmbucurătoare, la Forest International Festival de la Salonic cu Furtuna de William Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, și cu Magic Național — concert-spectacol regizat de Ion Caramitru — la Ohrid Summer Festival, alte spectacole ale teatrului sunt așteptate în perioada imediat următoare peste hotare, la evenimente culturale de prim rang.

Idolul și Ion Anapoda, spectacol ce a făcut istorie pe scenele TNB și (D)efectul Placebo, creație colectivă în regia lui Ștefan Lupu, una dintre realizările de top ale programului 9G la TNB, vor reprezenta Naționalul bucureștean la cea de-a III-a Reuniune a Teatrelor Naționale de la Chișinău, în zilele de 21 și 22 septembrie 2017, ambele reprezentații fiind programate să aibă loc în Sala Mare a Teatrului Național ‘Mihai Eminescu’ din Chișinău.

Deschiderea noii stagiuni la Teatrul Național din București este marcată prin reluarea unui spectacol de mare succes ce ține afișul de 7 stagiuni, Dineu cu proști de Francis Veber și printr-o premieră semnată de unul din cei mai talentați regizori ai tineri generații, Bobi Pricop. Piesa UFO, de Ivan Vyrypaev într-o viziune modernă, cu o distribuție promițătoare (Ada Galeș, Istvan Teglaș, Ciprian Nicula, Mihai Călin, Raluca Aprodu, Medeea Marinescu, Ion Caramitru — în ordinea indicată de autor) devine, pe scena Sălii Pictura, spectacolul surprinzător al întâlnirii dintre tehnologie și emoție, dintre artă și programare digitală, dintre inovațiile care reconstruiesc teatrul și adevărurile ce l-au definit dintotdeauna.

Cea de-a doua premieră a stagiunii pariază pe o distribuție surpriză. Livada de vișini de A.P.Cehov îl readuce în atenția publicului din România pe regizorul georgian David Doiashvili, premiera fiind programată la finalul acestei luni — 28 și 29 septembrie. Spectacolul se va juca pe scena mare a TNB, cu publicul așezat chiar pe scenă! Spectacolul este așteptat cu maxim interes și la Tbilisi International Festival of Theatre, unde se va juca în turneu, în 8 și 9 octombrie 2017, ambele reprezentații din festival fiind deja sold out, în numai două ore de la punerea lor în vânzare!

Alte câteva titluri sunt deja — sau urmează să intre — în repetiții, premierele acestora urmând să aibă loc până la sfârșitul anului: Regele moare de Eugen Ionesco, regia Andrei și Andreea Grosu, Orchestra titanic de Hristo Boicev, regia Felix Alexa, Viforul de Barbu Ștefănescu Delavrancea, regia Alexandru Dabija.

Inițiate cu aproape opt decenii în urmă de Ion Marin Sadoveanu, Conferințele Teatrului Național au revenit pe scena Sălii Atelier începând din anul 2006, prilejuind audierea unor prelegeri susținute de personalitați marcante ale culturii române pe teme dintre cele mai diverse și incitante. Prima conferință din această stagiune, Infernul feminin și îngerii lui Brumaru, va avea loc la Sala Atelier, duminică 24 septembrie și îl va avea invitat chiar pe poetul Emil Brumaru, autorul unuia dintre cele mai originale universuri ale poeziei române.

O serie de spectacole ale programului 9G la TNB, destinat tinerilor creatori de teatru din România, vor putea fi urmărite cu ocazia festivalurilor naționale din următoarea perioadă: Fetița Soldat, la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea (28 septembrie), ActOrchestra la Festivalul Național de Teatru pentru Copii și Tineri ‘COPIL ÎN EUROPA’, Timișoara (3 octombrie) și la Aniversarea a 200 de ani a Teatrului din Oravița (5 octombrie), Fetița Soldat — cu 2 reprezentații la Festivalul Internațional de Teatru — FEST(IN) pe Bulevard din București (în 8 octombrie, de la ora 17 și ora 19), After Hours la Festivalul Național de Comedie de la Galați (14 octombrie), Hotel Europa și Fetița Soldat la Festivalul De-butan-T, din Sfântu Gheorghe — (30 octombrie și 31 octombrie), iar Dragoste și informație va fi prezentat în cadrul Festivalului Pledez pentru TINE(ri), Piatra Neamț (12 noiembrie).

Actuala ediție a Festivalului Național de Teatru cuprinde una din cele mai bogate selecții de spectacole din repertoriul TNB; nu mai puțin de 4 producții ale stagiunii trecute vor fi prezentate în perioada 20-30 octombrie 2017, la București: ANGAJARE DE CLOVN de Matei Vișniec, regia Ion Caramitru, NO MAN’S LAND de Danis Tanović, adaptarea, regia și ilustrația muzicală Alexander Morfov, REGELE LEAR de William Shakespeare, regia și scenografia David Doiashvili, UMBRE de Marilia Samper, regia, scenografia, ilustrația muzicală și lighting design Vlad Cristache.

În spațiile expoziționale ale teatrului, publicul iubitor de arte vizuale va fi invitat la două expoziții de anvergură, realizate în cadrul programului TNB PARATEATRAL—Arte vizuale: în 19 septembrie la ora 18.00, în Rotonda din foaierul Sălii Mici se deschide, sub titlul ARTĂ APLICATĂ, ‘Salonul anual al filialei de grafică a UAP din România’, iar în 20 septembrie, ora 18.00, foaierul Media (aripa Intercontinental) va găzdui vernisajul expoziției de grafică al artistei Georgeta Năpăruș — ‘Litere și personaje’, cu lucrări inedite din colecția familiei Grigorescu.

Teatrul Național din București promite, așadar, publicului său o nouă stagiune sub semnul excelenței artistice, cu un debut în forță, la sediu și în turneu!

Vă invităm să ne fiți aproape!

Bilete: la Casa de bilete TNB, precum și online, pe www.mystage.ro.

Leave a reply