Home / Banat / Știi ce consumi? Cabanoși cu până la 8 E-uri și 29.8g grăsimi saturate per 100g de produs

Știi ce consumi? Cabanoși cu până la 8 E-uri și 29.8g grăsimi saturate per 100g de produs

În cadrul studiului au fost analizate 9 produse, ce au următorii producători sau distribuitori: Carrefour Romania S.A., CRISTIM 2 PRODCOM SRL, Meda Prod ’98 S.A., METRO Cash&Carry Romania SRL, S.C. CAROLI FOODS GROUP S.R.L., S.C. CIA ABOLIV S.R.L., SC Auchan Romania SA, SC ELIT SRL. 44,44% dintre produse au menționat pe etichetă doar țara în care au fost fabricate, respectiv România.

Ca urmare a realizării acestui studiu, în ceea ce privește numărul de E-uri, a reieșit faptul că acesta variază între 4 și 8 E-uri.

Produsele cu cel mai mic număr de E-uri identificate au fost:

Nume Brand

Cod E-uri

Denumire E-uri Nr. E-uri
Auchan Cabanos 250g Auchan

E452, E300, E120, E250

polifosfati, acid ascorbic, carmin, nitriti de sodiu

4
Carrefour Carnati cabanos 450g Carrefour E452; E316; E250; E120 polifosfati; eritorbat de sodiu; nitriti de sodiu; carmin 4
Casa Gustului Carnati cabanos 400g Casa Gustului E452, E316; E120; E250

polifosfati, eritorbat de sodiu; carmin; nitriti de sodiu

4
Cris-Tim Carnati cabanos 300g Cris-Tim E450, E300, E120, E250 difosfati, acid ascorbic, carmin, nitriti de sodiu 4

La polul opus, produsele cu cel mai ridicat număr de E-uri au fost:

Nume Brand Cod E-uri

Denumire E-uri

Nr. E-uri
Caroli Carnati Cabanos 450g Caroli E450, E451, E316, E621, E627, E631, E250, E120

difosfati, trifosfati, eritorbat de sodiu, monoglutamat de sodiu, E627, E631, nitriti de sodiu, carmin

8
Caroli Carnati Cabanos vrac Caroli E450, E451, E316, E621, E627, E631, E250, E120

difosfati, trifosfati, eritorbat de sodiu, monoglutamat de sodiu, E627, E631, nitriti de sodiu, carmin

8
Metro Chef Carnati Cabanos Metro Chef E450, E452, E300, E575, E331, E621, E250, E120 difosfati, polifosfati, acid ascorbic, glucono-delta-lactona, citrat de sodiu, monoglutamat de sodiu, nitriti de sodiu, carmin 8
Meda Carnati Cabanos 350g Meda E450, E262, E250, E621; E300, E301; E120 difosfati, acetati de sodiu, nitriti de sodiu, monoglutamat de sodiu; acid ascorbic, ascorbat de sodiu; carmin 7

E-urile identificate în produsele studiate sunt: acetati de sodiuacid ascorbicascorbat de sodiucarmincitrat de sodiudifosfatieritorbat de sodiuglucono-delta-lactonaguanilat disodicinozinat disodic, monoglutamat de sodiunitriti de sodiupolifosfatitrifosfati.

Informațiile complete cu privire la conținutul de aditivi alimentari (E-uri) pot fi regăsite aici.

Toate produsele ce fac parte din prezentul studiu au specificat pe etichetă tipurile de alergeni ce se pot găsi în produs, acestea fiind: ou, lapte, soia, gluten, muștar, țelină.

În ceea ce privește cantitatea, la studiu au participat atât produse cu gramaj calibrat, cât și produse vrac. Dintre produsele calibrate, gramajul acestora a fost cuprins între 250 și 450g.

Toate produsele au menționat pe etichetă valorile nutriționale, valoare energetică fiind cuprinsă între 239 – 425 kcal/100g.

Produsele conțin între 19,6 și 39,8 g grăsimi per 100g de produs, două dintre acestea conținând doar grăsimi saturate:

Nume

Brand

Grasimi g/100g Grasimi saturate g/100g
Auchan Cabanos 250g Auchan 20.8 20.8
Casa Gustului Carnati cabanos 400g

Casa Gustului

29.8 29.8

Aportul proteic pentru produsele studiate variază între 13,3 și 18,5 g/100g și are origine atât animală cât și vegetală:

  • proteine din lapte
  • proteine din soia
  • proteine din porc

Produsele cu cel mai mic conținut de sare identificate au fost:

Nume Brand

Sare g/100g

Procent din DZR*
Elit Cabanos 330g Elit 2 40%
Carrefour Carnati cabanos 450g Carrefour 2.5 50%
Meda Carnati Cabanos 350g Meda 2.5 50%
Casa Gustului Carnati cabanos 400g Casa Gustului 2.5 50%

La polul opus, produsele cu cel mai mare conținut de sare au fost:

Nume Brand Sare g/100g

Procent din DZR*

Metro Chef Carnati Cabanos Metro Chef 3

60%

Cris-Tim Carnati cabanos 300g Cris-Tim 2.82

56.4%

Caroli Carnati Cabanos 450g Caroli 2.8

56%

Caroli Carnati Cabanos vrac

Caroli

2.8

56%

Atenție! În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult, 100g din produsul cu cel mai mare conținut de sare acoperă 60% din cantitatea zilnică recomandată.

Informațiile complete cu privire la conținutul de sare pot fi regăsite aici.

 

Cârnații Cabanos sunt produse afumate din carne tocată. Dar când spunem carne tocată, nu ne gândim în niciun caz la carne slabă. Conținutul de grăsimi saturate este unul considerabil, ajungând undeva la 35 g/100 g de produs.

Grăsimile saturate sunt o sursă sigură de colesterol care se depune pe artere, creând placa de aterom care obstrucționează circulația sângelui prin artere și duce pe termen lung la ateroscleroză. Grăsimi saturate găsim în toate produsele animale, așa că ar trebui să fim foarte atenți la cantitatea pe care o consumăm.

Totodată, cârnații Cabanos au foarte multe calorii: undeva la 380 Calorii/100 g. Dacă îi mai și prăjim în ulei, numărul caloriilor explodează. Pe lângă grăsimi, cârnații Cabanos conțin 14,4 g proteine/100 g de produs și 0,6 g glucide/100 g de produs.

Dacă am analiza aceeași cantitate de cotlet de porc gătit fără ulei, am vedea că acesta are 187 de Calorii, aproape jumătate din numărul de calorii al cârnaților, 0 glucide, 30,4 g proteine (dublu față de aceeași cantitate de Cabanos) și doar 6,3 g de grăsimi.

Să nu uităm însă că pe lângă carne tocată, în componența cârnaților Cabanos găsim și nitriți care odată ajunși în organism pot fi convertiți în compuși ce pot cauza cancer. Găsim, de asemenea, monoglutamat de sodiu pentru potențarea gustului dar și multă sare.

Acolo unde ea apare trecută pe etichetă, constatăm că produsul conține cel puțin 2 g de sare/100 g. Astfel, dacă mâncăm 2 cârnați ne alegem cu 2 g de sodiu, ceea ce înseamnă aproape jumătate din doza zilnică recomandată doar dintr-un aliment.

Din păcate, sarea este prezentă în majoritatea alimentelor pe care le consumăm, așa că este foarte ușor să depășim doza zilnică recomandată. Iar sarea în exces ne poate îmbolnăvi inima.

Recomandarea mea este să alegi carne slabă în locul cârnaților, pe care să o prepari la cuptor sau la grătar și să o consumi alături de o salată generoasă de legume cu frunze verzi, care au rolul de a reduce absorbția grăsimilor.

Studiul face parte dintr-un proiect de informare asupra produselor comercializate atât pe piața romanească, cât și pe cea europeană si este derulat de InfoCons – Organizație Națională pentru Protecția Consumatorilor (membră cu drepturi depline în cadrul consorțiului I.C.R.T. – International Consumer Research & Testing pentru produse și servicii la standarde europene), pentru ca alegerea cetățeanului consumator să fie facută în cunoștință de cauză. Rezultatele complete ale studiului pot fi regăsite aici.

About editor editor

Check Also

ANUNȚ OPRIRE APĂ în ANINA -06.09.2021

  ANUNȚ OPRIRE APĂ în ANINA -06.09.2021– str. Poștei, Oltului, Uzinei (parțial)   În vederea eliminării …

Lasă un răspuns