Istoria orgilor din Banat, prezentată într-o expoziție, la Reșița

Istoria orgilor din Banat, prezentată într-o expoziție, la Reșița

Istoria orgilor din Banat a fost făcută cunoscută, luni seara, la Muzeul Banatului Montan din Reșița, unde a avut loc vernisajul expoziției ‘Orga din Banat și constructorii ei. Context european prezentat în imagini’.

‘Această expoziție este dedicată istoriei muzicale a Banatului istoric. Prin intermediul acestei expoziții, dr. Franz Metz din Germania, originar din zona Lugojului, a transpus istoria minunată a muzicii de orgă în bisericile romano-catolice din această regiune a Europei. Familiile constructoare de orgi din zona Banatului au fost recunoscute în tot arealul imperiului austriac, iar mai apoi, după 1918, când Banatul a revenit la Regatul României. Și orga din municipiul Reșița este construită de o familie renumită din Timișoara, familia Wegenstein, aceeași care a construit și orga de la Mânăstirea Maria Radna, dar și orga din catedrala Sf. Iosif din București’, a declarat Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor Caraș-Severin.

Peisajul organistic bănățean este unul dintre cele mai estice din Europa și s-a format pe parcursul ultimilor 300 de ani. Acesta se suprapune cu istoria comunității germane din Banat, primele orgi fiind construite în perioada colonizării Banatului istoric cu șvabi. Ultimul atelier de construit orgi a fost desființat în timpul emigrării în Germania, după 1970, a precizat, cu acest prilej, dr. Franz Metz din München — Germania.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrivit autorului expoziției, orgile din Banat au fost construite, în primul rând, pentru a acompania cântecul religios în timpul liturghiei. Acestea răsună timp de 300 de ani în comunități germane, maghiare, croate, bulgare, slovace, cehe și românești din Banat și se află în biserici romano-catolice, evanghelice, reformate și în sinagogi.

‘Constructorii de orgi din Banat au cunoscut, întotdeauna, cele mai noi tehnici din acest domeniu din spațiul european. Din atelierele bănățene, orgile au ajuns până la Budapesta și București, au fost elogiate de importante personalități muzicale și au fost premiate pe plan internațional. Acestea au supraviețuit chiar și celor două războaie mondiale, epocii comunismului și ateismului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Până să ajungă la Reșița, expoziția a fost prezentată, zilele trecute, în Banatul sârbesc, din țara vecină. De aici, expoziția va fi prezentată la Budapesta, la jumătatea lunii octombrie, după care vor avea loc 20 de asemenea expoziții, în Germania.

Sursa: agerpres.ro

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )