Protestul activiștilor Greenpeace din județul Prahova
Ministerul Apelor și Pădurilor a luat act de protestul organizației Greenpeace România, desfășurat joi, 31 august 2017, în județul Prahova. Potrivit reprezentanților organizației, ar fi vorba despre o exploatare ilegală de masă lemnoasă, într-o suprafață de fond forestier din categoria pădurilor virgine sau cvasivirgine, localizată pe raza Ocolului Silvic Măneciu, U.P. VI Bratocea, u.a. 14A.
Referitor la subiectul acțiunii de protest, ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană a solicitat Gărzii Forestiere Ploiești o informare asupra situației de fapt, iar conform răspunsului primit, suprafața în cauză nu îndeplinea criteriile tehnice și legale pentru a fi considerată pădure virgină sau cvasivirgină.
În ceea ce privește solicitarea reprezentanților Greenpeace România transmisă Ministerului Apelor și Pădurilor, facem următoarele precizări punctuale:
Greenpeace solicită MAP ”să inițieze de urgență și să coordoneze un proiect național de inventariere a tuturor pădurilor virgine și cvasivirgine care ne-au mai rămas și să le includă în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România”
- Ministerul Apelor și Pădurilor este în plin proces de identificare a suprafețelor forestiere care corespund din punct de vedere al normelor tehnice, pentru includerea lor în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România. Punerea sub protecție și conservarea pădurilor virgine și cvasivirgine din România reprezintă o prioritate pentru Ministerul Apelor și Pădurilor. Odată introduse în Catalog, suprafețele de pădure beneficiază de protecție maximă. Până în prezent, au fost incluse în Catalog aproximativ 18.300 de hectare de pădure. Precizăm că orice entitate (instituție publică, instituție de învățământ, organizație neguvernamentală etc.) poate contribui la procesul de identificare a pădurilor virgine, prin realizarea de studii care să ateste îndeplinirea criteriilor și indicatorilor. În vederea intensificarii acestui proces, Ministerul Apelor și Pădurilor va accesa, prin încheierea unui contract de finanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu, sumele de care poate dispune conform Hotărârii Guvernului nr. 517/2017, publicată în M.O. în data de 26 iulie 2017, pentru a demara procedura de achiziție a serviciilor de elaborare a studiului care va avea drept finalitate identificarea și includerea pădurilor virgine și cvasivirgine din România în Catalogul național.
Greenpeace solicită MAP ”să publice de urgență pe pagina oficială de internet a MAP Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România”.
- Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România este publicat pe site-ul Ministerului Apelor și Pădurilor. http://apepaduri.gov.ro/paduri/
Greenpeace solicită MAP ”să impună de urgență un moratoriu pe orice fel de intervenții în aceste păduri”.
- După cum reprezentanții Greenpeace au fost informați în repetate rânduri, reamintim că toate suprafețele de fond forestier sunt protejate de legislația în vigoare (OM 3397/2012), orice exploatare forestieră fiind interzisă în aceste păduri fără avizul Gărzii Forestiere pe raza căreia se află. Avizul este necesar deoarece unele suprafețe de fond forestier indicate anii trecuți ca posibile păduri virgine sau cvasivirgine nu respectă criteriile și indicatorii pentru a fi declarate în acesteste categorii.
Greenpeace solicită MAP ”să introducă de urgență în Catalog toate pădurile nominalizate pentru includerea în lista patrimoniului mondial UNESCO, deoarece acestea au fost deja evaluate”.
- Reprezentanții Greenpeace știu foarte bine că pădurile de fag (făgetele) introduse în patrimoniul UNESCO reprezintă suprafețe de pădure care nu au legătură cu cele virgine și cvasivirgine, ele fiind protejate din cu totul alte considerente și nu îndeplinesc criteriile de includere în Catalogul național, conform legislației în vigoare. Precizăm că toate aceste suprafețe de pădure beneficiază deja de protecție, ele situându-se pe suprafața parcurilor naționale sau a altor arii naturale protejate.