(MEDIAFAX) – Poliția de Frontieră Timișoara spune că a respectat normele legale în timpul desfășurării concursului de trecere în corpul ofițeri, marți, după ce Sindicatul Europol acuza că există suspiciuni de fraudă pentru că patru reprezentanți nu au fost lăsați să asiste la elaborarea subiectelor.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Poliția de Frontieră Timișoara, nu există nicio prevedere legală care să prevadă obligativitatea prezenței altor persoane, în afara comisiei de examen, în sala în care se elaborează subiectele pentru concurs.

“În conformitate cu prevederile articolului 36 din OMAI nr. 140/2016, privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale MAI, cu modificările și completările ulterioare, <reprezentanții organizațiilor sindicale reprezentative care au fost comunicați cu cel putin 3 zile înainte de desfășurarea concursului, pot fi prezenți în sălile unde se susțin probele de concurs pentru ocuparea posturilor vacante în calitate de observatori>.

Precizăm că ITPF Timișoara și comisia de concurs a respectat întocmai normele legale menționate, permițând accesul reprezentanților sindicali în sălile unde se susține proba de concurs pentru ocuparea unor funcții vacante de concurs. Totodată, menționăm că nu există nicio prevedere legală care să reglementeze obligativitatea prezenței altor persoane în afară de comisia stabilită în condițiile legii, în sala unde se elaborează subiectele pentru concurs, legea fiind de strictă interpretare.

Mai mult decât atât, prezența oricărei alte persoane în afară de membrii comisiei, ar constitui vulnerabilități privind caracterul nepublic al activității de elaborare a subiectelor”, comunică Poliția de Frontieră Timișoara. De asemenea, reprezentanții instituției transmit că președintele comisiei de examen și cei 14 membri au procedat “corect și legal” în momentul în care au refuzat accesul celor patru sindicaliși în sala unde au fost elaborate subiectele pentru examen.

“Prin urmare, în lipsa vreunei reglementări care să permită accesul reprezentanților sindicali în sala și în perioada în care se elaborează subiectele, considerăm că președintele comisiei împreună cu cei 14 membri, a procedat în mod corect și legal. ITPF Timișoara este o instituție care își desfășoară activitatea doar în spiritul respectării legii. Invităm toți partenerii de dialog la o mai amănunțită documentare privind cadrul legal care ne reglementează activitatea, inclusiv prin punerea la dispoziția acestora a actelor normative incidente”, se arată în comunicatul Poliției de Frontieră Timișoara.

Mai mulţi poliţişti de frontieră, membri ai Sindicatului Europol, spuneau, marți, că există suspiciuni de fraudă la concursul de trecere a agenţilor în corpul ofiţerilor, care a avut loc la Poliţia de Frontieră Timişoara, după ce nu au fost lăsaţi să asiste la elaborarea subiectelor, deşi aveau aprobare de la Ioan Buda, inspectorul general al Poliției de Frontieră Române. “Vrem să sesizăm un singur aspect: nu s-a asigurat transparenţa prin neprimirea membrilor comisiei de supraveghere, care în principiu au fost acceptaţi prin dispoziţia inspectorului general, la elaborare, multiplicare şi supraveghere. În speţă, ni s-a spus să venim la ora 11.00, când se face instructajul cu participanţii la concurs.

Dar pe noi ne-a interesat transparenţa elaborării subiectelor. Nu deranjam cu nimic, doar supravegheam elaborarea subiectelor, dar nu am fost lăsaţi. Preşedintele comisiei ne-a întors spatele”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, președintele Filialei Poliției de Frontieră Caraș-Severin a Sindicatului Europol, Rodica Tîrnovan. În total, au fost scoase la concursul de trecerea în corpul ofițerilor, organizat de Poliția de Frontieră Timișoara, 20 de posturi vacante de ofiţeri, fiind înscrişi aproximativ 200 de candidaţi.

Leave a reply