Home / Arad / Centralele pe biomasă: și ieftine și ecologice, prietenoase cu natura

Centralele pe biomasă: și ieftine și ecologice, prietenoase cu natura

Combustibilul pe baza de biomasa este una dintre solutiile ecologice de incalzire, ideala mai ales pentru cei care traiesc in zone care nu sunt conectate la reteaua de gaze. Sobele cu peleti le pot inlocui cu succes pe cele cu lemne, eliminand problema fumului sau a spatiului de depozitare a lemnelor.

Cei care isi echipeaza locuintele cu centrale termice ce folosesc astfel de combustibil pot obtine finantare prin programul „Casa Verde”, care va fi lansat anul acesta in luna aprilie. Potrivit reprezentantilor Adminsitratiei Fondului pentru Mediu, inca nu s-au stabilit sumele acordate in aceasta sesiune si acestea vor fi publicate la finalizarea Ghidului de finantare.

Anul trecut, statul a oferit pana la 6.000 lei pentru instalatiile de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Peletii sunt un combustibil ecologic, fiind produsi din rumegus, scoarta, resturi de copaci, sau chiar plante prelucrate si cultivate special in acest scop.

In plus, au o putere calorica mai mare decat a lemnului obisnuit, ard aproape fara emisii de fum, costuri mai mici de transport, o logistica imbunatatita de stocare si utilizare automatizata. Cenusa rezultata, care reprezinta sub 1,5%, este un excelent ingrasamant natural.

Fiind un combustibil solid, peletii se preteaza pentru case, blocuri cu centrale de bloc, centrale de cartier sau instalatii industriale.

O centrală pe peleţi pentru o casă de 150-200 de mp, cu o înălţime a camerei de până la 2,7 metri, are preţuri cuprinse între 2.500 şi 7.000 de euro. Centrala ce o poti achizitiona de pe https://www.qmag.ro/centrale-termice-cu-peleti/ unde sunt si reduceri !

Incalzirea pe peleti este o solutie de incalzire ecologica. Chiar de doua ori ecologica. Nu numai ca este vorba despre biomasa (lemn) deci o materie combustibila regenerabila, dar peleti si incalzirea pe peleti folosesc tocatura lemnoasa, deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice, rumegus, scoarta, resturi de copaci, plante prelucrate si cultivate special in acest scop. Ecologic curat!

In plus, prin incalzirea pe peleti puterea calorica a materialelor combustibile este sporita, fiind mai mare decat a lemnului obisnuit. Si nu este tot: peleti ard cu foarte putine emisii de fum si noxe, costuri de transport sunt mici, exista o logistica imbunatatita de stocare si utilizare automatizata. Cenusa rezultata reprezinta sub 1,5% din masa care arde este un excelent ingrasamant natural.

Incalzirea pe peleti este o solutie foarte buna pentru zonele fara gaze, pot sa inlocuiasca perfect lemnele, sunt ideali in centralele de bloc, de cartier sau pentru instalatii industriale.

O tona de peleti costa in jur de 150-160 de euro. Un calcul mediu arata ca incalzirea si apa calda se invart in jurul a 500 de lei pe luna. Costurile pentru un apartament normal de 2-3 camere este de circa 170 de lei pe luna, pentru apa calda si caldura la maximum de confort. Rentabil, nu?

Si inca un amanunt pentru cei care se incalzesc cu gaze si lemne. Un sac de peleti de 15 kilograme, asa cum arata pachetele standard pentru cei care au trecut la incalzirea pe peleti este echivalentul a opt metri cubi de gaz natural sau a 35 de kilograme de lemne cu 25% umiditate (adica foarte, foarte bine uscate).

Una peste alta, incalzirea pe peleti este o afacere. Oricum daca ai planuri in acest sens tine cont ca ai nevoie de o centrala care trebuie cumparata si instalata si de un abonament la firma care te aprovizioneaza cu peleti, ceea ce poate inseamna o serie de costuri in plus.

About cristian.frant

Check Also

SC Vasi Eco Perfect Clean DDD S.R.L, înființată în anul 2000, în localitatea Marga, județul Caraș-Severin activează îndomeniul serviciilor de deratizare, dezinsecție și dezinfecție.

SC Vasi Eco Perfect Clean DDD S.R.L, înființată în anul 2000, în localitatea Marga, județul …

Lasă un răspuns