Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, sâmbătă, la Timișoara, că începând cu data de 16 octombrie, va începe plata în avans a subvențiilor pentru fermieri, bugetul alocat de Guvern fiind de un miliard de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Agriculturii, Petru Daea, a fost întâmpinat, sâmbătă, la Muzeul Satului Bănățean, din Timișoara, cu pâine și cu sare, de directorul instituției și de mai multe femei îmbrăcate în costume populare. Ministrul a participat la Ziua Grâului, un eveniment care este marcat în județul Timiș de aproximativ zece ani, și a discutat cu fermierii din vestul țării, ale căror culturi, în special de porumb, floarea soarelui și soia, au fost puternic afectate de secetă.

„Salut fermierii și le port respectul, pentru că ei sunt cei care sădesc prin sămânță, prin efortul, prin multe greutăți, sămânța prosperității în agricultura țării românești. Vă salut, stimați fermieri, cu respectul cuvenit, și vreau să vă propun o întâlnire după eveniment, să vă spun exact ce putem face pentru a depăși acest moment, care face parte din activitatea fiecărui fermier și din lanțul acesta de greutăți pe care-l avem tot timpul în agricultură”, le-a spus Petru Daea fermierilor prezenți la eveniment, de pe scena Muzeului Satului Bănățean.

Ministrul Agriculturii a declarat că a fost informată Comisia Europeană cu privire la situația în care se află județele din vestul țării, afectate de secetă, și nu numai, astfel încât există șanse ca plata în avans a subvențiilor să se realizeze începând cu data de 16 octombrie.

„Am informat Comisia Europeană despre situația deosebită din România, mai ales de cea din partea de vest, solicitând scris, documentând temeinic, că este necesar a se lua o decizie astfel încât avansul pentru subvenții să fie mai mare, la 70%, iar subvențiile să se dea la timp. Iar în acest timp vor începe să fie distribuite subvențiile la fermieri începând cu data de 16 octombrie”, a explicat Petru Daea.

Ministrul Agriculturii a lăudat Guvernul Tudose pentru faptul că pentru prima dată se acordă 2% din PIB pentru agricultură și a precizat că a fost alocată suma de un miliard de euro pentru plata subvențiilor fermierilor.

„S-a spus că aceste subvenții vin pur și simplu. Nu, aceste subvenții vin dacă bugetul statului alocă la timp și integral suma respectivă și abia apoi are loc procesul de decontare la UE. De aceea, Guvernul Tudose a alocat integral pentru agricultură suma pentru avansul care va începe din data de 16 octombrie. Această sumă nu e mică, este vorba de un miliard de euro. Atât vom injecta în agricultură în perioada care urmează, în așa fel încât fermierii să aibă bani la timp pentru a putea efectua lucrările”, a afirmat Petru Daea, pe scena Muzeului Satului.

În fața jurnaliștilor, ministrul Agriculturii a fost întrebat dacă Petru Daea e „mai tare” decât Nicolae Ceaușescu, ținând cont de faptul că a fost înregistrată o producție record la grâu.

„Vreau să rămânem în zona aceasta a seriozității. (…) Spuneam în aprilie, când au fost acele fenomene deosebite în mare parte a țării, zăpada se cuibărise. Eu voiam să dau drumul la sistemul antigrindină în țară, pe data de 15 aprilie, și ningea în multe zone ale țării. Am spus atunci că e mai mult bine decât rău, pentru că știința de carte, experiența de viață m-a îndemnat să fac această afirmație scurtă, seacă, dar puternică, bine închegată în realitate și cu mult miez. Pentru mass-media a fost o pastilă bună de mestecat și de penetrat în opinia publică. Iată că rezultatele confirmă ceea ce am spus. O interpretare a realității e absolut necesară, iar exagerările nu ajută niciodată”, a răspuns Petru Daea.

Întrebat dacă prețul pâinii va scădea datorită producţiei record la grâu, ministrul Agriculturii nu a dat un răspuns concret, ci a precizat că „vom vedea ce se va întâmpla. Important e că țara are producție”.

Leave a reply