În urma solicitărilor FADERE (Federația asociatiilor de români din Europa) adresate Ministerului Afacerilor Interne, a venit cu mai multe propuneri. Prelungirea valabilității, Pașapoartelor de la 5 la 10 ani, și inființarea unui centru de eliberare de pașapoarte în mall Plaza.

 

     Considerăm aceste măsuri sunt benefice, dar insuficiente. Efectele prelungirii valabilitații  pașapoartelor vor fi resimțite, abia peste 5 ani, iar inființarea unui singur centru de eliberare a pașapoartelor in București va lăsa nerezolvată problema in multe alte zone. De aceea, cerem  încă o data Ministerului Afacerilor Interne:

Suplimentarea personalului de la ghiseele de eliberare a Pașapoartelor cu persoane din MAI care lucrează in alte posturi.

Prelungirea programului zilnic al acestor oficii până la 16 ore

Extinderea programului de lucru în zilele festive si în sfârșitul de săptămână.

Implementarea unui sistem on-line atât pentru depunerea documentelor scanate cât şi  pentru programarea la ghișeu. Considerăm că astfel s-ar reduce timpul de așteptare.

Instalarea de echipamente în holurile oficiilor de eliberare a pașapoartelor unde cei interesați  să îşi poată scana sau fotocopia documentele după care să le introducă în sistem.

– Infiintarea unor noi ghisee pe perioada in care vin românii din diaspora.

 

        Solicităm insistent ca MAI să ia măsuri care să aibă efecte acum, nu doar peste 5 ani

 

     Cerem de asemenea demisia Directorului General al serviciilor de pașapoarte Claudia Catela Vasile, pentru că până în prezent nu a găsit nici o soluție pentru deblocarea acestei crize. Scuzele nu sunt suficiente.

 

     Noi credem in continuare că este datoria Statului Român sa ofere servicii şi conditii civilizate cetățenilor ei.

 

     “Ne așteptam ca la demersurile FADERE pentru rezolvarea probelmelor de la pașapoarte, să se alăture si Ministrul Pentru Românii de Pretutindeni. Încă mai așteptăm momentul in care acest Minister să apere drepturile romănilor din afara granițelor „, a declarat Daniel Tecu președintele FADERE.

Leave a reply