O succesiune de imagini pline de emoție, personaje contemporane care poartă amprenta istoriei și un elogiu adus celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă în urmă cu mai bine de 100 de ani. Este vorba despre expoziția de fotografie “Uniforme militare din Primul Război Mondial”, semnată Răzvan Prislopean care aduce în fața publicului imagini ce vorbesc de la sine. Polițist de meserie, Răzvan Prislopean se declară fotograf amator și reușește să surprindă în fotografiile sale, oameni și locuri, într-un mod inedit. A venit la Tîrgu- Mureș cu 37 de imagini pe care le-a expus în cadrul SIMFEST 2017.

Reporter: Ce reprezinta fotografiile cu care ați venit la Tîrgu Mureș?

Răzvan Prislopean : Expoziția reprezintă o succesiune de imagini, nu are pretenția unor fotografii artistice și conține o colecție de uniforme militare din Marele Război, Primul Război Mondial, purtate de către membrii unor Asociații de reconstituire istorico- militară din România.

R: Cine sunt mai exact personajele din fotografii?

RPPersonajele sunt pasionați de istorie, de militărie, parte din ei sunt oameni cu ocupații foarte variate, muzeografi, profesori de istorie, în general pasionați de istoria României.

R: Cum ați ajuns să realizați aceste fotografii?

RPAm fost invitat la câteva evenimente la care au participat aceste asociații, unde s-au simulat sau reconstituit lupte de acum 100 de ani, s-a defilat prin oraș, s-au prezentat echipamentele și uniformele vremii

R: Ați discutat cu cei fotografiați? Cum s-au simțit în uniformele din Primul Război Mondial?

RPCei pe care i-am fotografiat s-au simțit foarte bine în uniforme, întorși într-o lume crudă dar plină de istorie.

R: Cum v-a venit ideea?

RPM-am gândit că merită un loc într-o expoziție, poate într-un album, poate într-o carte de reconstituire istorică și toate aceste momente pe care ei le prezintă merită transmise și celor care nu au avut posibilitatea să participe efectiv la evenimente.

R: Spuneați că această expoziție se mulează foarte bine în cadrul festivalului SIMFEST. De ce credeți asta?

RPCred ca fotografiile ar putea fi subiectul unei emsiuni TV, a unui reportaj sau a unui fotoreporataj, cred că ele în sine pot constitui un fotoreportaj despre reconstituirea istorico- militară, suntem într-un cinematograf și nu în ultimul rând arată ca niște fotografii de film, de la o filmare. Chiar am fost întrebat. Ai fost la vreo filmare? S-a turnat un film pe unde ai fost? Le-am răspuns, nu, pur și simplu, sunt evenimentele din ultimii 3 ani de la noi din țară.

Sute de fotografii au fost realizate cu uniformele Primului Război Mondial, copii fidele ale celor purtate în acea vreme pe front, de soldații români, austro-ungari sau germani iar o parte din imagini pot fi admirate în aceste zile la Cinema Arta.

Sursa: simfest.ro

Leave a reply