Peste 47 de milioane de euro, fonduri europene, pentru sprijinirea tinerilor inactivi să intre pe piața muncii
Proiectul noncompetitiv INTESPO – Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare, proiect eligibil pe Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014 -2020, Axa prioritară 2 Obiectiv specific 2.3 a fost aprobat de către AMPOCU.
Proiectul vizează creșterea numărului de tineri inactivi NEETs (Not in Education, Employment or Trening) înregistrați la Serviciul Public de Ocupare (SPO), precum și identificarea altor cel puțin 200.000 tineri NEETs inactivi, cu vârsta între 16-24 neînregistrați la SPO.
Categoria de tineri NEETs include tineri care nu au reușit să se integreze pe piața muncii din diverse motive (lipsa oportunităților de ocupare, lipsa competențelor cerute pe piața muncii etc.) și care nu sunt cuprinși în programe de educație sau formare.
Studiile recente arată faptul că NEETs este un rezultat al unei combinații de factori personali, economici, de educație și sociali și reflectă gradul de distanțare de piața muncii și societate în ansamblul ei (EUROFOUND, 2012).
În cadrul proiectului, sunt vizați în special tinerii cu nivel scăzut de competențe și care au dificultăți în a se integra social. Din totalul celor care vor fi identificați, cel puțin 160.000 vor fi întegistrați la SPO și vor beneficia de informare şi consiliere profesională, inclusiv de profilare, iar după această etapă vor fi îndrumaţi către măsura activă de care au nevoie sau către alte servicii (Prgramul Naţional Şansa a doua – Ministerul Educatiei Naţionale, servicii de asistență socială).
Identificarea tinerilor NEETs inactivi este necesară întrucât majoritatea nu are acces la informații și nici nu știe să le caute. În prezent, ei nu vin din proprie inițiativă către SPO, în vederea înregistrării, însă experiența proiectelor deja derulate arată că apropierea de ei este fundamentală pentru atragerea lor în orice programe viitoare, întrucât anulează și blocajul generat de mijloacele financiare reduse sau inexistente pentru mulți dintre ei, necesare pentru a ajunge la SPO.
Proiectul noncompetitiv INTESPO introduce managementul de caz ca metodă de lucru cu tinerii NEETs, care presupune un proces de interacțiune în cadrul rețelei de servicii (de asistență sociala, educație, ocupare) prin care se asigură faptul că beneficiarii primesc serviciile de care au nevoie într-o formă de sprijin eficace și eficientă.
Această metodă oferă servicii personalizate, prin care serviciile publice evaluează nevoile beneficiarului în colaborare cu el, evaluează, monitorizează și susține beneficiarul pentru a accesa servicii sociale care să răspundă acestor nevoi.
Din perspectiva managementului de caz, proiectul va contribui la:
- Introducerea managementului de caz ca metodă de lucru cu tinerii NEETs, calibrată în funcție de categoria în care tânărul se încadrează din perspectiva profilării (de la ușor angajabil până la foarte greu angajabil)
- Procesul de monitorizare a evoluției tânărului atât pe parcursul, cât și după implicarea într-un program de măsuri active
- Instituirea unei rețele de sprijin, la nivel local, care să susțină implementarea modelului de intervenție bazat pe managementul de caz, în special pentru tinerii care nu sunt interesați să se înregistreze singuri sau nu pot (din diferite cauze) să își găsească și să își mențină un loc de muncă.
Proiect își propune și să “revitalizeze” rețeaua de sprijin pe care SPO o are deja împreună cu autoritățile publice locale sau să propună noi modelele/protocoale de colaborare, inclusiv prin activarea voluntariatului la nivelul comunității respective, în procesul de identificare, mobilizare și înregistrare a tinerilor NEETs.
Astfel, va exista o colaborare strânsă între SPO și autorități locale, servicii de asistență socială, școală, servicii medicale, mediatori comunitari, poliție, biserică, ONG-uri implicate în activități destinate tinerilor și/sau asistenței sociale comunitare, etc.
De asemenea, proiectul încurajează și implicarea partenerilor sociali (patronate și sindicate), astfel încât oferta de pachete de măsuri active personalizate să se concretizeze în ocuparea unui loc de muncă.
Solicitantul acestui proiect este Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, iar Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Educație Naționale și Cercetării Științifice și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială sunt parteneri.
Proiectul are o durată de implementare este de 48 luni și un buget de 213.636.395,25 de lei, respectiv 47.474.754,5 de euro (curs euro 4,5).