În ultimele 24 de ore, pompierii militari au intervenit în 11 județe pentru înlăturarea efectelor negative ale ploilor abundente. Peste 40 de arbori au căzut pe carosabil sau maşini, iar mai multe imobile, curţi şi subsoluri au fost inundate, potrivit IGSU.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a transmis marţi dimineaţa că în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost emise 91 atenționări și avertizări imediate Cod Galben și Cod Portocaliu de ploi, intensificări ale vântului, descărcări electrice și grindină de mici dimensiuni.

Vremea rea a produs pagabe în 26 localități din 11 județe, respectiv Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Buzău, Cluj, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Ialomița, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, precum şi în municipiul București.

Pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru înlăturarea a 42 de arbori de pe carosabil sau autoturisme și pentru evacuarea apei din 7 imobile, 6 anexe, 13 curți și 6 subsoluri. De asemenea, vântul puternic a afectat patru acoperișuri.

IGSU mai arată că din cauza ploilor și aluviunilor de pe carosabil, circulația rutieră pe DN 1, în zona localității Sinaia, judeţul Prahova și pe DJ 203K, în zona localității Lopătari, din Buzău, s-a desfășurat cu dificultate, iar echipe specializate au intervenit pentru remedierea situației.

Potrivit sursei citate, marţi dimineaţa, la nivel național nu mai erau înregistrate situații care să impună intervenția echipajelor de pompieri militari.

Având în vedere că și în următoarea perioadă de timp sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase în mare parte a țării, IGSU recomandă cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor ar trebui să se realizeze în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Leave a reply