Home / Banat / Trei zile de tinerețe altfel în Banatul de Munte

Trei zile de tinerețe altfel în Banatul de Munte

„A fost așa de patriotic și religios, totul plin de viață și asta ne atrage mai mult spre Dumnezeu”
Autor: Departamentul de tineret
„Tineri creșteți cu vârsta, cu harul și cu înțelepciunea de la Dumnezeu”: „Solidaritatea dintre noi face totul să se întâmple”; „Dincolo de cuvinte”; „Tinerii nu dorm, ei sunt o forță, o energie vie și nu doresc să rămână pasivi la tot ceea ce se întâmplă în societatea în care trăiesc”, sau „A fost așa de patriotic și religios, totul plin de viață și asta ne atrage mai mult spre Dumnezeu”, sunt doar câteva din expresiile ce s-au auzit la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, ce s-a desfășurat în perioada 18-20 iulie în Episcopia Caransebeșului. Timp de trei zile Departamentul de tineret al Episcopiei Caransebeșului, cu binecuvântarea și implicarea directă a Părintelui Episcop Lucian a oferit un program divers de activități cultural – educative cu caracter duhovnicesc, precum și de socializare, în scopul promovării valorilor Bisericii noastre, dar și ale județului Caraș-Severin.

În fața Bisericii „Schimbarea la Față” din municipiul Reșița, în Parcul Tricolorului, aproximativ 400 de tineri din Episcopia Caransebeșului, adăugându-se alți 100 de invitați din Arhiepiscopia Timișoarei, Arhiepiscopia Aradului, Arhiepiscopia Alba-Iuliei, Episcopia Covasnei și Harghitei și din Episcopia Slatinei și Romanaților s-au rugat în prima zi pentru buna desfășurare a programului. A urmat o seară de muzică folk, invitat special fiind cantautorul Cristian Buică.

Activitățile au continuat miercuri, 19 iulie, prin dezbaterea unor probleme de mare actualitate în cadrul unor ateliere de lucru, pe metoda cafenelei publice în care tinerii au fost încurajați să-și spună opinia. „S-au pus în discuție problemele tabu, problemele care pândesc tânăra generație astăzi, drogurile, sexualitatea, lucruri despre care au posibilitatea destul de puțin să vorbească, deoarece nici acasă și nici în mediile școlare nu se abordează subiectele acestea, iar acest gen de întâlniri le permite să se exprime într-un mod liber”, a arătat părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului.

Tot miercuri și-au îndreptat pașii cu toții să viziteze și să se închine la Mănăstirea Vasiova, după care au mers pe străzile municipiului Reșița în procesiune, intitulată generic „Procesiunea Tinereții”. „Tinerii au cam pierdut esența lucrurilor în zilele nostre și mă bucur că am avut ocazia să ne reamintim cu aceste activități cam ce înseamnă Dumnezeu și ce înseamnă să-L respectăm. Înainte de această întâlnire aveam impresia că tinerii nu mai sunt așa credincioși, nu mai merg la biserică, dar acum mi-am dat seama că nu este chiar așa, că sunt mulți tineri interesați de ce înseamnă Biserica și adevăratele valori. Mesajul este că trebuie să fim mai uniți și că Dumnezeu este cel mai important în toate”, a mărturisit o tânără participantă.

Le-a vorbit și renumitul actor Dan Puric în Parcul Tricolorului din Reșița despre ce înseamnă să fii român. El s-a adresat tinerilor în stilul său atractiv, îndemnându-i să nu renunțe la tot ceea ce ne definește ca și români, dar în special ca și creștini, deoarece istoria poporului român s-a clădit prin jertfe, iar viitorul va fi decis de tânăra generație dacă va păstra icoana neamului nostru.

„Am văzut aici solidaritate, frățietate și dragoste ce trebuie să ne caracterizeze pe noi creștinii ortodocși, tinerii de toate vârstele. Tinerii au venit deschiși și disponibili în a conlucra cu tot ceea ce Dumnezeu ne-a lăsat prin cuvântul Său. Sfântul Petru Damaschin ne spune «Cuvântul lui Dumnezeu nu este vorbă multă, ci este făptuire, lucrare, acțiune și misiune», iar noi spunem că trebuie să devină un mod de viață pentru fiecare dintre noi. Cuvântul lui Dumnezeu are putere multă și ne poate schimba viața, iar această întâlnire a avut rolul să ne determine ca fiecare să ne schimbăm viața și să-L iubim pe Dumnezeu cu toată ființa noastră”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Pentru tineri participarea la Sfânta Liturghie arhierească din ziua de joi, la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, în Catedrala Episcopală din Caransebeș a reprezentat momentul cel mai important din această întâlnire mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine în această zi de hram.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a fost un eveniment organizat de Episcopia Caransebeșului, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, Primăriei Municipiului Reșița, Primăriei Caransebeș și al Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.

About editor editor

Check Also

Foc puternic la Caransebeș

Pompierii militari caransebeșeni au acționat azi-noapte, în jurul orei 02:00, pentru stingere unui incendiu izbucnit …

Lasă un răspuns