Persoanele care suferă de diabet se plâng că testele oferite de stat pentru glicemie nu le sunt suficiente, ei primind câte o sută de teste, trei luni, adică, un sfert din câte le-ar trebui. Ministrul Sănătăţii spune că programul pentru diabetici este mult peste cel al altor state europene.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog (el nu suferă de diabet n.n.), a declarat, luni, la ceremonia de deschidere a campionatului DiaEuro 2017 că „programul român de diabet este foarte bun, chiar ultimele descoperirri în materie, orale şi injectabile. Avem acele insuline speciale care la noi sunt decontate.(…) Suntem aici pentru a da un semnal referitor la faptul că pacienţii cu diabet pot să aibă activităţi sportive, pot să obţină performanţe şi în acelaşi timp să dăm un semnal cu privire la faptul că sportul, mişcarea este foarte importantă atât în prevenţie, cât şi tratamentul bolilor. Suntem alături de pacienţii cu diabet şi acesta este motivul pentru care am fost astăzi aici”.

Chiar dacă Florian Bodog a susținut că programul național pentru diabetici este foarte bun, cei care suferă de această afecțiune se plâng că nu au tot ce le trebuie pentru a-și controla boala.

„Sincer, am tot cerut (ministerului Sănătății – n.r.) diferite chestii, în primul rând, testele de glicemie sunt insuficiente, în condițiile în care noi trebuie să facem patru pe zi, primim 100 la trei luni. Faceți o socoteală. Doctorii diabetologi au foarte mulți pacienți, probabil nu au timp să explice și asta duce la o lipsă a educației”, a explicat Florin Chivu, diabetic.

Florin a aflat, în urmă cu 18 ani, că suferă de diabet zaharat și a crezut că visul său de a juca forbal a luat sfârșit, dar a aflat că poate face sport, chiar și cu această boală.

„Atât psihologic, cât și medical, fără sport nu am putea să ne controlăm diabetul. Ideea este că trebuie să ai un program foarte bine pus la punc, să știi cât să mănânci, câtă energie trebuie să consumi. Când am aflat că am diabet, jucam fotbal de doi ani, la junior, toată lumea și doctorii au spus că nu se mai poate să fac sport. Am aflat de abia după doi ani că se poate, dar era prea târziu pentru mine, dar cine are diabet poate să meargă înainte cu puțin mai multă atenție”, a adăugat Florin.

Acum, el se pregătește împreună cu echipa sa să câștige Campionatul European de Fotbal de Sală pentru Diabetici, DiaEuro 2017, care este găzduit la București și a strâns 12 echipe din toată Europa.. România a câștigat două astfel de titluri, acum doi și trei ani.

„Susţinem persoanele cu diabet, em am avut în familie pe tatăl meu şi ştiu ce înseamnă, vreau să-i felicit pentru că sunt nişte modele aceşti oameni, nişte exemple pentru noi toţi, pentru că cel mai de preţ lucru pe care îl avem este sanătatea. Demonstrează că putem da o şansă vieţii prin activităţi sportive. Suntem la a doua ediţie pe care o organizăm în România, suntem campioni europeni, şi sper a treia oară anul acesta. Dacă vrem să avem o sănătate cât mai bună, sportul este cel mai important”, a declarat Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului.

Leave a reply