Iubitorii de jazz se află începând de joi seara la Gărâna, unde, timp de patru zile, vor lua parte la concerte legendare susținute de artiști de renume mondial, așa cum s-a întâmplat în ultimii 20 de ani aici, unde are loc cel mai important festival de jazz open air din Europa Centrală și de Est.

‘Concertele din acest an se desfășoară pe o scenă nouă. Recunosc, am așteptat cu scepticism momentul în care vor fi finalizate lucrările, după incendiul care a avut loc aici, dar iată că totul a ieșit așa cum trebuie. După ediția specială de anul trecut, când am sărbătorit 20 de ani, am revenit la formatul obișnuit, iar ceea ce se va vedea aici cred că va fi mulțumitor pentru toată lumea. E un line-up de care eu sunt foarte mulțumit, mi-a reușit selecția aproape 100% din ceea ce aș fi vrut. Sunt mari vedete pe scena de la Gărâna, în frunte cu dublul laureat Grammy din acest an, John Scofield, cu doi trompetiști de frunte ai scenei mondiale, Enrico Rava și Tomasz Stanko, într-un concert dedicat celor 75 de ani pe care acesta din urmă îi împlinește peste câteva zile’, a declarat, pentru AGERPRES, Marius Giura, directorul festivalului.

În această seară, iubitorii de jazz se bucură de prestațiile unor trupe muzicale de excepție, și anume, Tonbruket din Suedia, Wolfgang Muthspiel Quintet din Austria, care a mai fost prezent la Gărâna și Sebastian Spanache Trio din România, precum și David Torn — Sun of Goldfinger, un redutabil chitarist american, care poate fi văzut foarte rar în turnee în Europa.

Vineri, de la ora 11,00, Raul Kusak va susține un concert în Biserica Catolică din Văliug iar de la ora 19,00, vor încânta publicul, în Poiana Lupului, trupe ca Melt Trio, Vasil Hadzimanov Band din Serbia, care trece de la jazz-rock, etno-balcanic și jazz tradițional, Ha Noi Duo, care își va prezenta cel mai bun album din 2016 și Thy Veils, din Timișoara, care prezintă o combinație între muzica ambientală, jazz și efecte vizuale.

Sâmbătă, 8 iulie, de la ora 11,00, tot în biserica din Văliug, vor susține un concert Mircea Tiberian și Marta Hristea iar de la ora 19,00, pe scena din Poiana Lupului, vor încânta publicul Bill Frisell Trio, un alt gigant al jazzului mondial, fenomenalul Omar Sosa Quarteto Afrocubano, unul dintre cei mai râvniți artiști pe scenele mondiale, care, pe lângă faptul că este un artist desăvârșit, este și foarte exotic, dar și Hakon Kornstad Quartet din Norvegia, care propune o întâlnire inedită între operă și jazz.

Seara va fi încheiată de Marius Preda, un muzician cu mare succes peste granițele țării, fiind considerat cel mai bun țambalist din jazzul mondial, dar un muzician care cântă aproape de perfecțiune la orice instrument, după cum afirmă Marius Giura.

Duminică, după concertul de la ora 11,00, susținut de Arcuș Trio, seara, în Poiana Lupului vor urca pe scenă, pe lângă John Scofield Uberjam Band și Enrico Rava — Tomasz Stanko Quintet, și o altă trupă, care a făcut legendă prin anii ’70, Bobo Stenson Trio, un muzician care a școlit foarte mulți tineri.

În toate zilele festivalului, cei prezenți se vor bucura de prestația actorilor de la Teatrul Aoleu din Timișoara, de un târg de discuri, vor fi lansate DVD-uri și cărți și vor fi organizate mai multe expoziții de fotografie.

Jazzul s-a auzit pentru prima dată în satul Gărâna, de la poalele muntelui Semenic, în 1997, într-un jam session improvizat de un grup de prieteni, în Hanul La Răscruce. Povestea a continuat în următorul an și în următorii 20 de ani, transformând acest sătuc în locația celui mai important festival de open air jazz din Europa Centrală și de Est.

Peste 50.000 de spectatori și câteva sute de artiști internaționali au împărtășit, până acum, experiența muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber.

Până duminică, pentru cei interesați, în fiecare dimineață, la ora 07,00, în Gara Reșița Sud va fi un microbuz care transportă turiștii ce vin cu trenul din București spre Gărâna. Prețul unui bilet este de 15 lei.

De asemenea, în varianta de abonament pentru patru zile de concerte prețul la festival este de 300 de lei sau 85 de lei în varianta de bilet pentru o singură seară.

Sursa: agerpres.ro 

Leave a reply