Activitatea desfăşurată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin în luna iunie 2017

Activitatea desfăşurată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin în luna iunie 2017

În luna iunie 2017, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin a efectuat 192 controale, din care 97 în domeniul relaţiilor de muncă şi 95 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, aplicându-se amenzi contravenţionale în valoare de  56.500 lei.

Sancţiunile din domeniul relaţiilor de muncă, în valoare de 37.500 lei au fost aplicate în principal pentru: neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă, nerespectarea repausului săptămânal, nerespectarea măsurilor dispuse, nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte Legea nr.52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Au fost identificate 2 persoane care lucrau fără forme legale de angajare la 2 angajatori cu domenii de activitate: comercializare piese auto second hand, fabricarea produselor din carne, angajatorii în cauză fiind sancţionaţi cu amendă totală în valoare de 20.000 lei.

Sancţiunile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în valoare de 19.000  lei, au fost aplicate pentru deficienţe ce se referă la: purtarea echipamentului individual de protecţie, instruirea angajaților, identificarea și evaluarea riscurilor de accidentare, efectuarea examenelor medicale de medicina muncii, semnalizarea de securitate a locurilor de muncă, asigurarea măsurilor de prim- ajutor.

Au fost comunicate de către angajatori 7 evenimente, din care 6 accidente individuale cu incapacitate temporară de muncă şi 1 accident de circulaţie colectiv cu 4 victime (soldat cu 3 morţi şi 1 incapacitate temporară de muncă), iar dacă sunt sau nu accidente de muncă se va stabili după finalizarea cercetărilor.

Inspectorii de muncă au dispus în total  măsuri 311 care au caracter obligatoriu, pentru remedierea deficienţelor constatate în timpul controalelor.

Din aplicaţia electronică REVISAL gestionată de Inspecţia Muncii, la angajatorii din judeţ figurează 52.948 de salariaţi activi, 59.155  contracte individuale de muncă în derulare (din care 9.251 cu timp parţial, 52.352 pe perioadă nedeterminată şi 6.803 – perioadă determinată).

În baza Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, inspectoratul a luat în evidenţă 567 zilieri, iar în baza Legii nr.62/2011 a dialogului social,     s-au înregistrat 3 contracte colective de muncă şi 1 act adiţional de prelungire a duratei de valabilitate a contractelor colective de muncă.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )