Negocierile vor fi până în momentul votului, spun surse politice, legat de cele două tabere în privința moțiunii de cenzură. Tocmai de aceea, puțini sunt cei care ies public să spună dacă sunt împotrivă. Totuși există nume vehiculate.
Pe lista celor care ar vota împotriva moțiunii se află aleși din Timiș, Caraș Severin și Iași. De altel, premierul a fost la sfârșitul săptămânii trecute în Timiș, acolo unde a fost așteptat de peste 1.000 de susținători.
Oficial, din cei șapte aleși de Timiș, doi își anunță susținerea pentru conducerea partidului. Este vorba de deputatul PSD Matei Suciu, care consideră că ceea ce se întâmplă în prezent este “o lovitură de stat din partea unui grup meschin”, și de deputatul ALDE Marian Cucșa.
“Eu am și semnat moțiunea. Votul este secret, dar bineînțeles că o voi vota, pentru că programul de guvernare nu a fost implementat, nimeni nu este mai presus de implementarea măsurilor propuse românilor, și mai ales că premierul Grindeanu a spus la investire că va rămâne în fruntea guvernului atât timp cât va respecta programul de guvernare și va avea susținerea partidului care l-a propus”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Marian Cucșa.
Moțiunea de cenzură nu va fi votată în mod sigur de cinci parlamentari PSD de Timiș:
deputatul Alfred Simonis
deputatul Bianca Gavriliță
senatorul Eugen Dogariu
senatorul Adrian Diaconu
deputat Adrian Pau
„Miercuri o să fac exact ce a decis organizația PSD Timiș și o să-l susțin pe Sorin Grindeanu. Nu voi vota moțiunea”, a spus Pau, luni în Parlament
Senatorul PSD Adrian Diaconu a declarat că nu va fi prezent deloc în sală când va fi supusă la vot moțiunea de cenzură. “Nici nu voi fi în sală miercuri, refuz să fiu prezent, am căutat să găsesc argumente și nu reușesc să mă conving că este de utilitate un astfel de gest”, a afirmat Adrian Diaconu.
Județuț Caraș-Severin este reprezentat în Parlamentul României de trei deputați și un senator PSD. Deputatul Ioan Mocioală, președintele PSD Caraș-Severin, nu a putut fi contactat, iar senatorul Ionuț Chisăliță, deputatul Luminița Jivan și deputatul Ion Spânu au precizat doar că vor fi prezenți în sală miercuri, când se va vota moțiunea de cenzură, fără a spune cum vor vota.
“Cu siguranță, voi fi prezent în sală. Nu știu cum voi vota, nu am luat o decizie, încă mă consult cu colegii mei din teritoriu, iar miercuri dimineața vom comunica un punct de vedere oficial”, a declarat, pentru MEDIAFAX, deputatul PSD Ion Spânu.
Din Iași se află, în Parlamentul României, nouă aleși. Lor le-a cerut Mihai Chirica, suspendat din partid, să nu uite de promisiunea făcută în campania electorală și că dacă că Guvernul va pica tot în Iași se vor întoarce. Filiala județeană, prin vocea liderului Maricel Popa, a anunțat că aleșii din Iași vor vota moțiunea de cenzură. Se pare însă că fostul lider a avut un cuvânt greu de spus.
Public, aleșii anunță că: ”Se vehiculează şi ideea unei reconcilieri între părţi. Să vedem dacă se va produce sau nu se va produce şi atunci s-ar putea să nu se mai pună problema de a vota. Rămân la părerea că e o situaţie absolut dilematică şi nefavorabilă şi trebuie rezolvată cât mai repede ca o criză politică. Niciun parlamentar, apropos de speculaţiile din presă, nimeni nu a făcut nici comentarii de vot pro sau împotrivă. Deci, au fost toate discuţii de presă. Noi ne-am întâlnit aseară, în afară de cei doi parlamentari care sunt plecaţi, restul nu au… E clar că au fost comentarii şi interpretări. Ce îmi doresc este o rezolvare rapidă a crizei şi o rezolvare în spirit constituţional şi spre ideea de coerenţă politică şi guvernamentală. În sensul de program guvernamental aplicat cu susţinere în parlament. Vreau să luăm o decizie matură şi sigur că miercuri vom clarifica lucrurile acestea”, a declarat parlamentarul Camelia Gavrilă.
” PSD nu are dreptul sa îl lase pe președintele Iohannis să ducă tara din nou spre un guvern de tehnocrați, cel mai dezastruos din ultimii 30 de ani! Votul meu se duce spre continuarea programului de guvernare așa cum a fost el propus și votat. În democrație nimeni nu are dreptul sa se tina cu dinții de o funcție, indiferent care este aceasta! PSD a suferit prea mult pana acum din cauza orgoliilor, guvernarea suferă din cauza orgoliilor”, a declarat Silviu Macovei. Parlamentar PSD Iași.
Alți doi aleși sunt plecați din țară și nu au participat nici la discuțiile dintre parlamentarii din Iași de duminică seara. Este vorba despre Nicolae Bănicioiu și Vasile Câta.
Rămân cinci parlamenari PSD care nu au anunțat cum vor vota.
Tot pe lista favorabilă lui Grindeanu se află deputatul Victor Ponta, care este de altfel, începând de vineri, secretarul general al Guvernului.
Un alt nume vehiculat este cel al lui Daniel Constantin, exclus recent din ALDE și care a fost văzut duminică dimineața la Palatul Victoria, unde a discutat cu premierul Sorin Grindeanu.
Alături de el ar putea veni și alți apropiați:
Damian Florea (demisionar din ALDE)
Eugen Durbaca (demisionar din ALDE)
Mircea Banias (demisionar din ALDE)
Sorin Câmpeanu (demisionar din ALDE)
Tot pe lista premierului ar mai fi Alin Vacaru , parlamentar trimis în Legislativ de PSD Gorj. Acesta nu a semnat moțiunea de cenzură.
Un alt nume vehiculat este cel al lui Șerban Nicolae, care a făcut un apel la colegii săi să poarte un dialog și să nu mai caute dușmani în partid, dar și cel al lui Eugen Teodorovici, apropiat al lui Victor Ponta, care a fost văzut în sediul Guvernului, după începerea crizei.
Întrebat despre relaţia sa de prietenie cu Victor Ponta, Teodorovici a răspuns: „Nu se amestecă aceste lucruri. Politica nu se face pe bază de prietenie. Politica se face pe baza unor principii foarte clare şi care să aibă în principal în centrul lor interesul naţional, interesul românilor. Cred că o ţară trebuie să aibă un Guvern care să fie validat de către o majoritate parlamentară” șia anunat că a semnat moțiunea.
Deși nu au confirmat public, pe listă ar mai putea fi Scarlat Iriza de la ALDE sau Rovana Plumb, care a făcut parte din Guvernul Grindeanu și despre care se știe că este apropiata lui Victor Ponta.

Leave a reply