Despre originile Căluşarilor şi ale anumitor credințe populare de Rusalii la Valaşi (românii autohtoni din Banat):
1. Ritualul Celtic:
Căluşarul este un dans CELTIC închinat Zeiței-Cal a războiului, Rhiannon/Epona. Era practicat îndeosebi de sărbătoarea celtică Beltanae, a focului. De unde şi asocierea cu Rusaliile.
Săritul peste foc la celţi era un ritual de purificare. Şi oferea protecție împotriva zânelor rele. Celții credeau că de Beltanae, 1 Mai, zânele rele umblau în căutare de victime.
Această credință s-a păstrat și în Banat, unde sunt denumite „Rusalii”. O altă măsură de protecție în Banat era denumirea copiilor de „Rusălin”.
Sceptrul vătafului în formă de cap de cal o reprezintă pe Rhiannon/Epona, zeitatea extrem de venerată în Gallia, de unde au venit o mare parte din colonii romani stabiliți în Banat. Era zeița războiului. Căluşarul este un dans de războinici.
Clopoței ca cei purtați de către căluşari s-au descoperit şi în mormintele războinicilor celți.
De fapt acest dans ritual se găseşte în toată lumea celtică: în Insulele Britanice i se zice Morris dance, iar în Galicia, Nordul Spaniei Baile das Espadas.
2. Elementele Romane:
Când căluşarii îndreaptă săbiile/boatele către Soare e o reminiscență a cultului lui Sol Invictus, patronul Legiunilor Romane. La origine era o ipostază a divinității persane Mitra, adoptate de către romani.
Acest fapt reafirmă rădăcinile profund militare a românilor din Banat (valaşilor) şi societății lor, de origine celtică romanizată.
Romanii mai adoptaseră de la perşi și credința cum că spirite rele ale răposaților, Arga Maniu, ar ieşi în această epocă. Pentru îmbunarea spiritelor se depuneau trandafiri (roze) pe morminte, de unde şi denumirea latină a sărbătorii de ”Rosalii”. Credința în spirite malefice ale decedaților este şi ea prezentă în Banat în această perioadă. Nu atât de insistent ca de 31 Octombrie – 1 Noiembrie (Strâgoñii, moştenit din vechiul Samhain celtic), dar este.
4. Elemente turanice:
Clăbățul este o moştenire de la războinicii turanici, maghiari mai ales.
Vedem cum elementul războinic este mereu prezent, logic dacă luăm în considerare istoria Banatului şi mai ales a Valaşilor: războinici celți, legionari în armata romană, graniţa Imperiului Avar, marca Ungariei, a Transilvaniei, şi granița Imperiuluo Habsburgic.
5. Elemente creştine:
Pe lângă simbolistica în sine a sărbătorii Rusaliilor menționăm că în Banat durează 8 zile, o reminiscență a Octavei de Rusalii din vechiul calendar liturgic Tridentin. E de înțeles, luând în considerare faptul că românii din Banatul de Lugoj-Caransebeș fuseseră predominant romano-catolici înainte de 1658.