PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Grădina Botanică din Padova (Italia)
Orașul italian Padova se mândrește cu cea mai veche grădină botanică din Europa, „Orto Botanico di Padova”, înființată în anul 1545, care a fost inclusă de UNESCO în anul 1997 pe lista patrimoniului cultural mondial.
Imagini din orașul Padova; parcul Prato della Valle
Potrivit whc.unesco.org, prima pădure botanică din lume mai păstrează, încă, aspectul său original: o parcelă centrală circulară, simbolizând lumea, înconjurată de un inel de apă. Alte elemente au fost adăugate ulterior, unele arhitecturale (intrări și balustrade ornamentale) și unele practice (instalații de pompare și sere).
Site-ul UNESCO menționează că Grădina Botanică din Padova este originea grădinilor botanice din Europa și reprezintă nașterea științei botanice, schimburilor științifice și înțelegerea relației dintre natură și cultură.
Grădina Botanică din Padova a fost fondată de către Francesco Bonafede, se scrie pe blog.botanicatalog.com. Inițial se cultivau plante medicinale, grădina fiind o stațiune de aclimatizare și experimentare, și se numea „Horti Simplicium”.
Primul director a fost Luigi Squalermo, în timpul căruia au fost plantate un mare număr de plante, circa 1.800. Din cauza furturilor, a fost construit apoi, în jurul grădinii, un perete circular.
La sfârșitul secolului al XVI-lea s-au construit fântâni pentru irigații. La mijlocul secolului al XVIII-lea au fost achiziționate diferite vase, de-a lungul perimetrului extern, precum și busturi ale unor personaje importante.
În secolul al XIX-lea au fost construite serele, una dintre acestea existând și în prezent.
Grădina botanică a fost îmbogățită, în permanență, cu noi specii provenite din diferite părți ale lumii, unde Republica Venețiană făcea schimburi comerciale, se notează pe blog.botanicatalog.com.
Grădina găzduiește două colecții importante: biblioteca, ce conține mai mult de 50.000 de volume și manuscrise de importanță istorică și bibliografică și herbarul, care este al doilea cel mai extins din Italia. Plante deosebit de rare au fost, de asemenea, colectate în mod tradițional și cultivate în grădină. În prezent, există peste 6.000 de specii, aranjate în funcție de criterii sistematice, utilitare și ecologice, precum și de colecții tematice.
Site-ul whc.unesco.org precizează că întreaga grădină botanică are o suprafață de 2,20 hectare cu o zonă tampon de 11 hectare. Grădina este înconjurată de mai multe proprietăți protejate în temeiul protecției patrimoniului cultural italian de bază.
Grădina Botanică este proprietatea statului italian și este administrată permanent de Universitatea din Padova, care, de la înființarea grădinii botanice în 1545, reprezintă singura entitate responsabilă cu gestionarea și întreținerea ei. Autoritatea responsabilă este denumită „Praefectus Horti Botanici Patavini” și este numită de către rectorul Universității. Universitatea este responsabilă pentru întreținerea grădinii și a infrastructurii serelor; menține un personal tehnic de angajați permanenți (grădinari). În plus, primește sprijin financiar din partea Primăriei din Padova. Pentru a evita distrugerea parțială a zonelor înconjurătoare și a expansiunii urbane, Universitatea din Padova a cumpărat o mare parte a zonei din apropiere.