Guvernul trebuie să ia măsuri care să stopeze declinul demografic!

Guvernul trebuie să ia măsuri care să stopeze declinul demografic!
Valeria Schelean Șomfelean: „Statisticile ne arată că România îmbătrânește accelerat! Îmbătrânirea populației trebuie să transmită guvernanților mesajul clar că este o nevoie urgentă de o strategie, de politici publice și măsuri concrete care să ducă la stoparea declinului demografic!
Statisticile demografice din ultimii 25 de ani ne dau motive de maximă îngrijorare: nicicând în istoria sa, România nu s-a confruntat, ca în prezent, cu o scădere atât de rapidă a populației. În plus, societatea românească are un ritm crescut de îmbătrânire a populației. 
Efectele deficitului demografic sunt multiplicatoare, determinând: creșterea ratei de dependență a vârstnicilor față de cei mai tineri; creșterea cheltuielilor publice și private asociate acestor dependențe; deficite de calificări profesionale în economie, care pot deveni cronice; apariția dezechilibrelor în distribuția resurselor demografice pe populația activă și cea dependentă; fluxurile de elevi și studenți din învățământul românesc vor scădea în ritmuri și mai rapide decât în prezent, iar numărul școlilor și universităților va urma aceeași traiectorie descendentă, la fel ca și necesarul social de cadre didactice; creșterea cheltuielilor publice cu sănătatea și cu subvențiile pentru menținerea în bună funcționare a serviciului public de pensii și de protecție socială etc. 
Este nevoie ca Guvernul să întreprindă măsuri reale în acest sens, de aceea îi solicit ministrului Muncii și Justiției Sociale, doamnei Lia-Olguța Vasilescu, să ne prezinte ce face guvernul în acest sens:
– Care sunt politicile publice și măsurile demografice pe care Ministerul le are în vedere pentru următorii patru ani, punctat pe fiecare an, pentru a asigura României o dezvoltare și un viitor în siguranță în acest context al declinului demografic?
– Ce măsuri concrete are în vedere pentru creșterea natalității în România și sprijinirea familiilor tinere? Există o viziune specifică pentru susținerea familiilor active economic?
– Care sunt proiectele ministerului pe zona de ocupare, în așa fel încât să se prevină o lipsă acută de forță de muncă în general, dar și cu deficite ale calificărilor profesionale?
– Ce măsuri concrete are în vedere, punctat pe ani, pentru diminuarea migrației externe a populației și mai ales a forței de muncă calificate?
Misiunea noastră politică fundamentală este servirea națiunii și a cetățenilor ei. Viitorul națiunii nu poate fi sigur decât în condițiile unei demografii sănătoase. Un deficit demografic în creștere a început să producă efecte negative asupra dezvoltării țării și, posibil, asupra afirmării noastre ca popor și națiune în Europa și în lume, de aceea, indiferent de doctrină și interese electorale trebuie investit în stoparea declinului demografic, în susținerea tinerelor familii, în creșterea natalității și în educație!”
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )